Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsvillkor

Chans till förändring när världens blickar riktas mot orättvisa

2022-01-27

Fotbolls-VM i Qatar nästa år står högt på dagordningen för Byggnads. Inte för sporten i sig, utan för att de som bygger de nya arenorna arbetar under slavliknande villkor. Det svenska facket är med och jobbar för att byggnadsarbetarna ska ha rätt att organisera sig även i Qatar.

Barnmorskor samarbetar med Ghana för facklig styrka

2021-08-18

I Ghana väljer allt fler att utbilda sig till barnmorska, ett yrke med stort ansvar men låg lön. För att förbättra arbetsvillkoren och stärka den fackliga kapaciteten samarbetar Ghanas barnmorskeförbund med Svenska Barnmorskeförbundet. Och nu ska fler få kännedom om projektet.

Med starka fack kan krisen vändas till ökad rättvisa

2021-05-18

Pandemin chockade världen och drygt 300 miljoner jobb riskerar att helt försvinna, enligt FN:s arbetslivsorgan ILO. Världsbanken räknar också med att 150 miljoner människor kan hamna i extrem fattigdom. Nu krävs tydliga satsningar på hållbara och socialt rättvisa arbetstillfällen för att vända utvecklingen: nyckeln till framgång är starka fack, enligt Union to Unions rapport “A Changing World of Work – what does it mean for international development cooperation?”

Ny rapport: Facken global nyckel till jämlika jobb i framtiden

2020-10-08

Jobben i framtiden – hur blir det med dem? Hur ska arbetstagare i utvecklingsländer hitta hållbara och trygga arbetstillfällen med schysta villkor? I Union to Unions nya rapport är rekommendationen tydlig: facken är nyckeln till mänskliga rättigheter på den globala arbetsmarknaden.

Vision: Viktigt med bra arbetsvillkor – inte bara i Sverige

2020-03-02

När arbetsmarknaden och företagen blir allt mer globala måste fackföreningsrörelsen hänga med. – Vi kan inte vara en klick som sitter här med bra arbetsvillkor, när det blir försämringar i andra delar av världen, säger Magnus Andersson, internationell sekreterare på Vision.

Fruktansvärda arbetsförhållanden för miljontals sanitetsarbetare

2019-11-18

Sanitetsarbetare har ett av de viktigaste jobben i samhället. De ser till att latriner töms, avlopp fungerar och att avföring tas om hand på ett säkert sätt. Men miljoner sanitetsarbetare runt om i världen tvingas göra det under fruktansvärda arbetsförhållanden. Detta leder till förödande konsekvenser. Många dör när de utför arbetet, antingen i olyckor eller av sjukdomar och infektioner de drabbats av efter att ha kommit i direkt kontakt med avföring.

Viktigare än någonsin att uppmärksamma World Day for Decent Work

2019-10-07

Idag den 7 oktober är det den internationella dagen för anständiga arbetsvillkor – World Day for Decent Work. Det är det tolfte året som dagen uppmärksammas och frågan om anständiga arbetsvillkor är kanske mer angelägen än någonsin.  Som de svenska fackens gemensamma organisation för internationellt utvecklingssamarbete vill vi på Union to Union idag uppmärksamma frågan om att alla har rätt till anständiga jobb med schyssta villkor var än i världen du bor - här har det svenska biståndet en nyckelroll.  

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.