Hoppa till huvudinnehåll

Just transition

Fackligt nätverk stärker hoppet för Amazonas

2022-11-14

Samtidigt som larmrapporterna från FN:s klimatmöte COP27 duggar tätt växer hoppet för Brasiliens regnskog. Mycket talar för att landets nye president Luiz Inácio ”Lula” da Silva gör Amazonas framtid till en utrikespolitisk huvudfråga. När Union to Union och GS-facket just nu är på plats i Brasilien diskuteras både vikten av hållbar skogsavverkning och behovet av anständiga arbetsvillkor. 

COP 27: Från "bla bla bla” till handling

2022-11-09

Fackföreningsrörelsen är självklart på plats under FN:s klimatmöte COP27, som pågår nu i november i Egypten. Det handlar om mänskliga rättigheter i arbetslivet och global klimaträttvisa:

– Alla arbetstagare över hela världen påverkas av klimatförändringarna och omställningen till en fossilfri framtid måste garantera anständiga jobb, säger Bert De Wel, världsfacket ITUC:s klimathandläggare, på plats i Sharm el-Sheikh.

Klimatkurs ögonöppnare om mediernas roll

2022-01-12

För att öka kunskapen om klimatkrisen har journalister på Kap Verde nyligen gått en specialutbildning, med stöd av Union to Union.

– Kursen överträffade alla mina förväntningar, säger Natalina Andrade, reporter på tidningen ”A Nação”. Nu vet jag mer om hur vi journalister kan göra skillnad.

Maria Nyberg: "Ett mäktigt och spännande uppdrag"

2022-01-10

Första dagen på jobbet som Union to Unions nya generalsekreterare och Maria Nyberg har redan formulerat sin drömrubrik efter höstens riksdagsval: ”Regeringen prioriterar fackligt bistånd”:

– Att bygga starka fackföreningar är en jätteviktig del av att bekämpa världens fattigdom och skapa stabila demokratier.

Efter COP 26: ”Vi måste skapa hopp”

2021-11-16

Kritiken är hård från världsfacket ITUC, efter FN:s klimatmöte COP 26 i Glasgow. Slutavtalet är inte på långa vägar tillräckligt ambitiöst:

– Vi knackar fortfarande på dörren till klimatkatastrofen. Alla vet att det handlar om en kapplöpning mot tiden, säger Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare.

Facklig klimatkurs ska locka nyfikna

2021-10-12

Att bara oroa sig duger inte, eller hur? Det är dags att bli mer Klimatnyfiken! Första steget är att lägga en digital timme på inspirerande fakta om nödvändigheten i en rättvis omställning, Just Transition. Flera fackförbund är med i satsningen, som stöttas av Union to Union.

Debatt: Utan trygga jobb – ingen rättvis klimatomställning

2021-10-07

Att Sverige ökar sitt klimatbistånd med en miljard kronor för år 2022 är viktigt och välkommet. Men för att den nödvändiga, kraftfulla omställningen ska lyckas måste människorna i fattiga länder inkluderas i besluten om deras framtida försörjning. När fackföreningarna är med och förhandlar minskar risken för motstånd, skriver Lina Barke på Union to Union, i samband med World Day for Decent Work, i en debattartikel på Global Bar Magazine.

En rättvis klimatomställning kan bidra till en jämställd värld

2021-04-29

När arbetsmarknaden globalt ställer om till jobb som är gröna, socialt hållbara och ekonomiskt rättvisa finns en möjlighet att driva jämställdhetsarbetet framåt. – Omställningen kommer att hjälpa oss lösa många ojämlikheter, särskilt för kvinnor, säger Lebogang Mulaisi från Congress of South African Trade Unions COSATU.

Just Transition engagerar studenter

2021-04-20

Allt fler får upp ögonen för fackförbundens globala arbete för en rättvis klimatomställning. En grupp studenter vid Göteborgs universitet har i vår producerat en film och en artikel om Just Transition, och fackens avgörande betydelse för en hållbar och klimatsmart framtid. 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.