Hoppa till huvudinnehåll

Fackliga rättigheter

Facklig framgång skapar optimism för H&M-anställda i Peru

2022-10-20

Under sex år höjdes inga löner, men när H&M-anställda i Peru engagerade sig fackligt lyckades de efter flera års kamp få till stånd sitt första kollektivavtal.
– Detta är en viktig seger inte bara för de anställda utan för den fackliga rörelsen i Peru, säger Sergio Ortega som är ordförande för SUTRAH&M i Peru.

Sverige måste ta sitt globala ansvar – nu mer än någonsin!

2022-10-14

”Dagens besked att Sverige minskar det internationella samarbetet och sänker biståndet är mycket allvarligt. Det är också uppseendeväckande och upprörande att den nya regeringen berättar, i en bisats, att enprocentsmålet slopas”, skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Alla har rätt till rättvisa löner – du också!

2022-10-03

Den 7 oktober uppmärksammar världsfacket ITUC och den globala fackliga rörelsen World Day for Decent Work för fjortonde året i följd. Årets tema är rättvisa löner för alla. Det spelar ingen roll var du bor: i Sverige, i Colombia, eller i Sydafrika. Alla har rätt till en rättvis lön – du också!

Rösterna du inte hör i valrörelsen

2022-09-06

"Inget land kan på egen hand bygga en trygg framtid i en ojämlik värld med utbredd fattigdom", skriver initiativet Rädda biståndet och medlemmar i CONCORD Sverige - däribland Union to Union - i en debattartikel.

Facklig i Nepal: låga löner och hot en del av vardagen

2022-06-21

I Nepal bor den största delen av befolkningen på den svårtillgängliga landsbygden. Men för landets post- och teleanställda är det inte bara den svårtillgängliga terrängen som ställer till problem.
– Lönen för många brevbärare är väldigt låg. Trots framgångar finns det mycket kvar att göra, säger Tanka Prasad Humagain, ordförande för fackförbundet Union of Extra Postal Workers (UNIEXPO).

Facket i världen - hur då?

Det mesta av de svenska fackförbundens internationella arbete, som finansieras genom Union to Union, sker genom utvecklings- och informationsprojekt.

Projekten formuleras av svenska fackförbunden, centralorganisationer (LO, TCO, Saco) och deras projektpartner. Mål, inriktning och prioriteringar bestäms i samverkan.

I projekten deltar de svenska fackförbunden med facklig expertis. De har också en central roll i det strategiska arbetet, tillsammans med internationella partner - och som medlemmar i globala fackliga federationer.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.