Hoppa till huvudinnehåll

Fackliga rättigheter

Facklig i Nepal: låga löner och hot en del av vardagen

2022-06-21

I Nepal bor den största delen av befolkningen på den svårtillgängliga landsbygden. Men för landets post- och teleanställda är det inte bara den svårtillgängliga terrängen som ställer till problem.
– Lönen för många brevbärare är väldigt låg. Trots framgångar finns det mycket kvar att göra, säger Tanka Prasad Humagain, ordförande för fackförbundet Union of Extra Postal Workers (UNIEXPO).

Facket i världen - hur då?

Det mesta av de svenska fackförbundens internationella arbete, som finansieras genom Union to Union, sker genom utvecklings- och informationsprojekt.

Projekten formuleras av svenska fackförbunden, centralorganisationer (LO, TCO, Saco) och deras projektpartner. Mål, inriktning och prioriteringar bestäms i samverkan.

I projekten deltar de svenska fackförbunden med facklig expertis. De har också en central roll i det strategiska arbetet, tillsammans med internationella partner - och som medlemmar i globala fackliga federationer.

Maria Nyberg: ”Det är meningsfullt att vara envis”

2022-02-11

Sverige behöver en klok, solidarisk utrikespolitik och starka fackförbund. Detta för att kunna stärka det fackliga arbetet för rättvisa villkor i länder med utbredd fattigdom. Det skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, i sin första gästkrönika i tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Fackligt utvecklingssamarbete – varför det?

2021-11-18

200 miljoner - så många medlemmar samlar fackföreningsrörelsen globalt. Det möjliggör ett starkt samarbete som är viktigt när omvärlden ständigt förändras, när hoten mot demokratin är många och kriserna avlöser varandra.
– Det globala samarbetet är effektivt och säkerställer både långsiktighet, engagemang och legitimitet, förklarar Lennart Reinius, programchef hos Union to Union.

Globala vinklar i ny facklig podd

2021-10-26

För att väcka intresse för globala frågor med facklig inriktning startar Arena Idé i höst en specialpodd:

 – Vi hoppas att många vill vara med och diskutera fackliga rättigheter i världen, säger programledaren Jesper Bengtsson. Det är vår blygsamma ambition.

Nytt projekt med fokus på ungdomar i södra Afrika

2021-09-21

Otrygga anställningar, dålig kunskap om fackliga rättigheter och en fackföreningsrörelse som ibland missar att inkludera unga. Genom ett nytt projekt vill Union to Union, tillsammans med ITUC-Africa, öka ungdomars kunskap och engagemang kring fackliga frågor, jämställdhet och utveckling i södra Afrika.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.