Hoppa till huvudinnehåll

Global rights index

Global Rights Index: viktigt att värna demokratin!

2022-06-30

När världsfacket ITUC släppte årets Global Rights Index var det tydligt: trenden är negativ för demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt. Den svenska fackföreningsrörelsen är tydlig med att den negativa utvecklingen måste stoppas.

Global Rights Index 2022: En värld i konflikt

2022-06-28

Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index präglas av våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.

Global Rights Index 2020

I rapporten framgår att arbetstagares rättigheter kränks och begränsas runt om i världen. Detta är allvarligt och måste förändras. Så länge arbetstagare fråntas sina rättigheter kommer vi aldrig kunna bekämpa fattigdom och sociala orättvisor.

Enligt Global Rights Index är världens tio värsta länder för arbetstagare 2020: Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe.

Global Rights Index 2021

Global Rights Index visar att i 68 länder har protesterande arbetstagare gripits och fackligt aktiva har dödats i sex länder. 74 procent av länderna sätter stopp för arbetstagare att gå med i facket. Totalt är det 149 länder som granskas och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Indexet redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de elva länderna i grupp 1.

Global Rights Index 2021: Belarus och Myanmar på fackens svarta lista

2021-06-30

Våld, förtryck och mord: Utveckling i Myanmar efter militärkuppen är så pass allvarlig att landet för första gången ligger på fackens svarta lista. Belarus pekas ut som ett av världens tio värsta länder för arbetstagare, i världsfackets årliga rankning, Global Rights Index.

Brett genomslag för Global Rights Index 2020

2020-07-02

Global Rights Index fortsätter att väcka medieintresse. Här är en genomgång av årets rapportering, för en ökad fördjupning.
– Att arbetstagare riskerar att dö på grund av sitt fackliga engagemang är orimligt, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.

Debatt: Sveriges arbete för global rättvisa sätts på prov

2020-06-11

Årets Global Rights Index visar att demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet krymper världen över. Sveriges regering måste tillsammans med facket bidra till att vända trenden, skriver LO, TCO, Saco och Union to Union i en debattartikel hos Omvärlden.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.