Hoppa till huvudinnehåll

Global rights index

Belarus: Godtyckliga gripanden på arbetsplatser

2023-08-24

I en ny arresteringsvåg i Belarus grips anställda godtyckligt på sina arbetsplatser inför kollegor. Ett demonstrativt agerande från Lukasjenkoregimen menar fackligt aktiva belarusier i exil.

Dystert decennium för rättigheter i arbetslivet

2023-06-21

När världsfacket ITUC för tionde gången presenterar Global Rights Index syns ingen förbättring globalt för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Arbetstagare utsattes för våld i 44 länder och fackligt aktiva dödades i 8 länder.

Global Rights Index: viktigt att värna demokratin!

2022-06-30

När världsfacket ITUC släppte årets Global Rights Index var det tydligt: trenden är negativ för demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt. Den svenska fackföreningsrörelsen är tydlig med att den negativa utvecklingen måste stoppas.

Global Rights Index 2022: En värld i konflikt

2022-06-28

Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index präglas av våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.

Global Rights Index 2020

I rapporten framgår att arbetstagares rättigheter kränks och begränsas runt om i världen. Detta är allvarligt och måste förändras. Så länge arbetstagare fråntas sina rättigheter kommer vi aldrig kunna bekämpa fattigdom och sociala orättvisor.

Enligt Global Rights Index är världens tio värsta länder för arbetstagare 2020: Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe.

Global Rights Index 2021

Global Rights Index visar att i 68 länder har protesterande arbetstagare gripits och fackligt aktiva har dödats i sex länder. 74 procent av länderna sätter stopp för arbetstagare att gå med i facket. Totalt är det 149 länder som granskas och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Indexet redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige och Norden tillhör de elva länderna i grupp 1.

Global Rights Index 2021: Belarus och Myanmar på fackens svarta lista

2021-06-30

Våld, förtryck och mord: Utveckling i Myanmar efter militärkuppen är så pass allvarlig att landet för första gången ligger på fackens svarta lista. Belarus pekas ut som ett av världens tio värsta länder för arbetstagare, i världsfackets årliga rankning, Global Rights Index.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.