Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Kampanjbild för World day for Decent Work
Foto: ITUC

Alla har rätt till rättvisa löner – du också!

2022-10-03

Den 7 oktober uppmärksammar världsfacket ITUC och den globala fackliga rörelsen World Day for Decent Work för fjortonde året i följd. Årets tema är rättvisa löner för alla. Det spelar ingen roll var du bor: i Sverige, i Colombia, eller i Sydafrika. Alla har rätt till en rättvis lön – du också!

Anständiga arbetsvillkor för alla är och kommer alltid vara ett absolut krav från den fackliga rörelsen. Och en viktig del är just löner.

– Det är en självklarhet att alla arbetstagare ska ha en rättvis lön som de kan leva på, säger Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Rusande inflation, samhällskriser, konflikt och en växande informell* arbetsmarknad: de globala problemen är just nu stora. Allt fler familjer hamnar i fattigdom, allt fler familjer lever i klimatutsatta regioner, där klimatförändringarna påverkar såväl vardag som arbetsliv.

Rättvisa och anständiga löner är en hörnsten för att skapa förutsättningar för goda relationer mellan beslutsfattare, företag, arbetsgivare och arbetstagare. Nu mer än någonsin.

För just nu blir de rika allt rikare och de fattiga allt fattigare.

Den globala fackliga rörelsen står enade i kravet på rättvisa och anständiga löner för alla arbetstagare – i alla länder. Mänskliga och fackliga rättigheter måste respekteras. Först när detta sker kan vi bygga en stabil grund inför framtidens utmaningar.

– Vi vet att facken är nyckel till en mer rättvis, hållbar och demokratisk värld. Så låt oss använda våra röster tillsammans. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, påminner Maria Nyberg.

– Den ekonomiska kris som nu hotar får inte användas för att ytterligare öka splittringen i våra samhällen. I stället bör vi använda hoten för att tänka om, skriver ordförandena för LO, TCO och Saco i en debattartikel hos Arbetet Global.

*: Ett informellt arbete är, något förenklat, ett arbetstillfälle som saknar olika former av skyddsnät, reglering och kollektivavtal.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.