Hoppa till huvudinnehåll

Hot, våld och trakasserier

Facklig i Colombia: Freddys livsfarliga uppdrag

2022-08-16

Att vara fackligt aktiv kan vara farligt, i Colombia till och med livsfarligt. Det vet journalisten Freddy León, som inte visar sig utomhus i kläder som talar om att han är med i facket.

Våld i hemmet – ökad risk för skador på jobbet

2020-10-19

Våld i nära relationer är ett samhällsproblem som påverkar både jobbet och arbetsmiljön. Det visar en ny rapport från det globala facket ITF, som har granskat hur våld i hemmet drabbar arbetstagare i Indien.

Ny konvention mot våld i arbetslivet

2019-06-24

En ny konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet har antagits av ILO, under FN-organets sista dag av arbetskonferensen i Genève. En stor seger för den globala fackföreningsrörelsen, som arbetat för konventionen under flera år.

Målmedvetet arbete mot sexuella trakasserier

2019-04-17

I Sydafrika fick metoo-kampanjen ett stort genomslag. Idag talar kvinnor i film- och tevebranschen öppet om utbredda, sexuella trakasserier. Tillsammans med organisationen Swift, Sisters working in film and television, har fackförbundet Saga etablerat ett nytt begrepp: ”We will swift you”. Att ”swifta” betyder att ”anmäla” – och hotet fungerar.

Våld och trakasserier i eSwatini

2019-02-06

"Kvinnorna lider, våldet underminerar hälsan, säkerheten och värdigheten. Det leder till oönskade graviditeter, HIV och andra sjukdomar. Till och med till döden", säger Irene Khumalo, sjuksköterska, aktiv i fackförbundet SWADNU och ordförande i kvinnokommittén inom PSI, det globala facket för offentligt anställda. Lasse Nilsson från Tidningen Vision träffar henne under en reportageresa till eSwatini, tidigare Swaziland. 

Utsatta gatustädare i Peru stärks av facket

2018-12-11

Gatustädningen i Peru är ett utpräglat kvinnoyrke och sedan några år tillbaka finns en regel att nattstädningen ska ske i par. Många blir sexuellt trakasserade under sina arbetspass.

”Männen måste med i arbetet mot våldet”

2018-06-26

Allt för länge har könsrelaterat våld och trakasserier setts som en kvinnofråga. Men detta är något som berör alla människor:
– Vi måste få med männen, vi har en lång resa framför oss och behöver engagera dem ännu mer, säger Tendai Makanza, samordnare inom det globala facket IndustriAll och stationerad i Sydafrika.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.