Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhet

Hoppfullt samtal om globala orättvisor

2022-02-23

Klyftorna ökar, orättvisorna galopperar och demokratin är på tillbakagång. Världen står vid ett vägskäl:
– Men det finns hopp, konstaterade Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, under gårdagens webbinarium ”Global rättvisa – en naiv dröm”.

En rättvis klimatomställning kan bidra till en jämställd värld

2021-04-29

När arbetsmarknaden globalt ställer om till jobb som är gröna, socialt hållbara och ekonomiskt rättvisa finns en möjlighet att driva jämställdhetsarbetet framåt. – Omställningen kommer att hjälpa oss lösa många ojämlikheter, särskilt för kvinnor, säger Lebogang Mulaisi från Congress of South African Trade Unions COSATU.

Starka fack hejdar krisen för jämställdheten

2021-03-15

Runt om i världen har fler kvinnor än män förlorat inkomst och jobb under covid-19-pandemin. Därför är starka fackföreningar särskilt viktiga just nu. Tillsammans kan vi sätta stopp för den allvarliga, historiska tillbakagången för kvinnor i arbetslivet, menar Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.
 

Stärkt jämställdhet i Malawis musikerförbund

2021-01-21

Malawi är ett av världens fattigaste länder och utmaningarna är många för musikerfacket MUM. Tillsammans med svenska Musikerförbundet jobbar MUM med utbildning och organisering av medlemmar på gräsrotsnivå.

Våld i hemmet – ökad risk för skador på jobbet

2020-10-19

Våld i nära relationer är ett samhällsproblem som påverkar både jobbet och arbetsmiljön. Det visar en ny rapport från det globala facket ITF, som har granskat hur våld i hemmet drabbar arbetstagare i Indien.

Ny rapport uppmärksammar hur genus, klimat och schysta jobb hör ihop

2020-06-16

När covid-19 pandemin är över har vi en chans att ställa om till en mer hållbar värld än tidigare. Denna omställning behöver vara både inkluderande och rättvis. Ny rapport visar dock att svenska och internationella lagar och ramverk missar att göra kopplingen mellan genus och klimat. Med det missas också chansen att bygga en grön, rättvis och jämställd värld.

3 exempel på hur facken jobbar för en jämställd värld

2020-03-06

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbets- och lönevillkor runt om i världen fortsätter att vara stora. Fackföreningsrörelsen har stora möjligheter att påverka såväl i arbetslivet som i samhället i stort. Vi listar tre exempel på hur facken jobbar för en jämställd värld!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.