Hoppa till huvudinnehåll

Textilindustri

Det ohållbara modet

2023-02-09

Skadliga produktionskedjor, dålig arbetsmiljö och giftiga utsläpp. Viskosindustrin i Indien säljer material till flera stora svenska modekedjor, bland annat H&M, Gina Tricot och Kappahl. Dagens Arbete har, med finansiering från Union to Union, besökt en viskosfabrik i Indien. Bilden som målas upp är dyster.

Pandemin förvärrar för textilarbetarna i Bangladesh

2021-05-07

Åtta år efter Rana Plaza-katastrofen, då över tusen människor dog, fortsätter svårigheterna för textilarbetarna i Bangladesh. Inte minst på grund av den ekonomiska krisen, i spåren av covid-19-pandemin.

”Vi fortsätter att kämpa tillsammans”

2019-07-11

REPORTAGE: Lorena Caceres jobbade många år inom textilindustrin under tuffa förhållanden. När hon gick med i facket och krävde bättring blev hon uppsagd. Nu ägnar hon sig åt fackliga frågor på heltid – och brinner för att fler ska organisera sig och få bättre arbetsvillkor.

"Vi hinner inte ens sätta oss"

2019-04-04

Två av Union to Unions praktikanter delade med sig av sina upplevelser på ett kvällsseminarium i Stockholm. Nanna Rask och Linnéa Duran var båda två inblandade i det globala industrifacket IndustriALLs arbete i Sri Lanka respektive Peru.

Mauritius: Bakom paradiskulissen

2018-06-26

Mauritius förknippas med sina paradislika miljöer. Det få vet är att det även finns ett utbrett utnyttjande av migrantarbetare i ö-rikets textilfabriker. Kontrakten är hårda och erbjuder sällan möjligheter att lämna ön för att besöka sin familj i hemlandet.

En textilarbetares verklighet

2018-06-12

De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats och med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben. Med det följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. På årets Mänskliga Rättighets-dagar i Jönköping, 9-11 november, belyser därför Union to Union problemen med utvecklingen inom textilindustrin genom den interaktiva textilfabriken ”sy för livet” där man får testa på livet som en Kambodjansk textilarbetare.

"Vi som gör era kläder är värda respekt."

2017-05-22

En våg av repression har under det senaste halvåret plågat textilindustrin i Bangladesh. Nu vädjar fackföreningsledaren Nazma Akter om internationell solidaritet:
– Vi behöver ert stöd.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.