Hoppa till huvudinnehåll
Bild

"Nu börjar omvärlden vakna" - livepodd om migrantarbetare i Qatar

2021-12-20

Titta på livepodden om Qatar i efterhand via Facebook!

De livsfarliga arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar leder till allt svartare rubriker. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar att tusentals har dött när de byggt arenorna och infrastrukturen till fotbolls-VM 2022, där Qatar är värdnation. I en ny rapport från Amnesty jämförs migrantarberarnas situation med modernt slaveri. 

Under förra veckan spelade Arena Idé in ett specialavsnitt av podcasten There Is Power in a Union. Ämnet var just Qatar. Medverkade gjorde bland annat Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union to Union, samt journalisterna Johanna Frändén och Martin Schibbye. 

Samtalet innehöll många berättelser om hur situationen ser ut för de som gästarbetar i Qatar.

"För de flesta handlar det bara om att överleva. Men nu börjar omvärlden vakna", konstaterade Johan Lindholm från Byggnads.

"De flesta ursprungsländer som migranterna kommer ifrån har tuffa villkor för arbetstagare - låga minimilöner och rättigheter. Människor blir desperata att hitta försörjning någon annan stans. Därför är det viktigt med fackliga organisationer i dessa länderna", kommenterade Ruben Wågman från Union to Union situationen i Qatar.

"Det finns ett mentalt lidande i migrantarbetet. Att vara borta så länge från sina familjer. Det leder till en våg av självmord", poängterade Martin Schibbye. 

"Det är ett misslyckande för alla. Förutom för Qatar", påpekade Johanna Frändén. Hon tydliggjorde också att sexuella minoriteter & kvinnor saknar grundläggande rättigheter i Qatar. "Jag tänker inte åka dit, jag vill inte vara en del av hela maskineriet", kommenterade hon.

Hela inspelningen av livepodden kan ni se på Arena Idés Facebooksida.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.