Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmiljö

Barnmorskor samarbetar med Ghana för facklig styrka

2021-08-18

I Ghana väljer allt fler att utbilda sig till barnmorska, ett yrke med stort ansvar men låg lön. För att förbättra arbetsvillkoren och stärka den fackliga kapaciteten samarbetar Ghanas barnmorskeförbund med Svenska Barnmorskeförbundet. Och nu ska fler få kännedom om projektet.

Fruktansvärda arbetsförhållanden för miljontals sanitetsarbetare

2019-11-18

Sanitetsarbetare har ett av de viktigaste jobben i samhället. De ser till att latriner töms, avlopp fungerar och att avföring tas om hand på ett säkert sätt. Men miljoner sanitetsarbetare runt om i världen tvingas göra det under fruktansvärda arbetsförhållanden. Detta leder till förödande konsekvenser. Många dör när de utför arbetet, antingen i olyckor eller av sjukdomar och infektioner de drabbats av efter att ha kommit i direkt kontakt med avföring.

Viktiga framsteg i Qatar - men dödsolyckorna fortsätter

2018-08-30

Mitt under resan till Qatar dog ytterligare en byggarbetare – en 23-åring från Nepal. Jonas Eriksson och Niklas Enström från Elektrikerna tvingades ställa in inspektionen av Fifa-byggena inför fotbolls-VM 2022. – Vi var väldigt upprörda och chockade, säger Jonas Eriksson, centralt ungdomsansvarig för Svenska elektrikerförbundet. Jag hade hört talas om alla dessa dödsolyckor, men nu blev verkligt.

Kafalasystemet på väg att försvinna

2017-10-31

Genom fackliga påtryckningar från svenska förbund och det globala byggfacket BWI, med stöd av Union to Union, ska Qatar avskaffa det slavliknande Kafalasystemet.
– De nya riktlinjerna från Qatar signalerar starten på verkliga reformer, som betyder slutet för det moderna slaveriet som pågår i landet, säger Sharan Burrow, ordförande för världsfacket ITUC.

Livsfarligt att rapportera från konfliktländer

2017-02-20

Det globala facket för journalister, IFJ, publicerar årligen en rapport om antalet journalister och mediarbetare som dödats i sitt arbete. Detta för att lyfta vikten av säkerhet för en yrkeskår som ofta tvingas ta stora risker när de jobbar.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.