Hoppa till huvudinnehåll

Mänskliga rättigheter

"Kriget måste stoppas"

2022-02-25

Denna vecka avslutar jag med stor oro och upprördhet kring utvecklingen i Ukraina. Jag, och många med mig, följer händelserna och situationen för den ukrainska befolkningen samt för våra partner runt om i landet. Europa riskerar att drabbas av det största kriget sedan Andra Världskriget.

Hoppfullt samtal om globala orättvisor

2022-02-23

Klyftorna ökar, orättvisorna galopperar och demokratin är på tillbakagång. Världen står vid ett vägskäl:
– Men det finns hopp, konstaterade Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, under gårdagens webbinarium ”Global rättvisa – en naiv dröm”.

”Hoppfullt stöd från Ann Linde”

2022-02-17

Det finns hopp, det känner jag varje dag – trots allt! Och regeringens utrikesdeklaration, som lades fram nu i veckan av Ann Linde, fick mig att bli än mer övertygad om att vi på Union to Union är på rätt väg, skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, i en krönika.

Maria Nyberg: "Ett mäktigt och spännande uppdrag"

2022-01-10

Första dagen på jobbet som Union to Unions nya generalsekreterare och Maria Nyberg har redan formulerat sin drömrubrik efter höstens riksdagsval: ”Regeringen prioriterar fackligt bistånd”:

– Att bygga starka fackföreningar är en jätteviktig del av att bekämpa världens fattigdom och skapa stabila demokratier.

Opinion: Attackerna mot facket ökar i en värld med krympande demokrati

2018-10-29

Att människor organiserar sig för bättre arbetsvillkor och anständiga löner är en fundamental byggsten för ett inkluderande, välmående och demokratiskt samhälle. De senaste åren uppvisar dock en trend där det blivit allt svårare för fackliga organisationer att verka fritt i flera delar av världen. I en rad länder utsätts fackligt aktiva för repressalier på grund av sitt engagemang för mänskliga rättigheter i arbetslivet, och hindras från att utöva fundamentala rättigheter.

Opinion: Sätt mänskliga rättigheter i fokus under valet

2018-08-28

Nästa vecka är det val i Sverige. Detta i en tid då mänskliga rättigheter dagligen kränks i världen och där demokratin i flera länder är på tillbakagång. Samtidigt präglas den svenska valdebatten i stor utsträckning av ett nationellt fokus. Detta trots att politiska beslut som tas i Sverige kan ha stor påverkan på människor liv och rättigheter i andra länder.

 

 

Sverige ratificerar konvention om hushållsanställdas rättigheter?

2018-06-26

Regeringen har föreslagit att Sverige ska ratificera ILOs konvention 189 för hushållsanställdas rättigheter. Ett välkommet förslag, som både ger bättre villkor för hushållsanställda i Sverige och som skickar en signal till andra länder att göra detsamma.

Att organisera i hemindustrin

2017-10-18

Miljontals kvinnor i hemindustrin utsätts för övergrepp och saknar möjlighet att påverka sin arbetssituation. På lunchmötet ”När industrin ligger i vardagsrummet – Att organisera kvinnor i den informella ekonomin” diskuterades fackets möjligheter att stärka arbetstagare i hemindustrin.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.