Hoppa till huvudinnehåll

Belarus

Belarus: Godtyckliga gripanden på arbetsplatser

2023-08-24

I en ny arresteringsvåg i Belarus grips anställda godtyckligt på sina arbetsplatser inför kollegor. Ett demonstrativt agerande från Lukasjenkoregimen menar fackligt aktiva belarusier i exil.

Tystnaden breder ut sig i Belarus

2021-08-16

För ett år sedan i Minsk, den 16 augusti 2020, genomfördes den då hittills största protesten mot presidentvalet i Belarus och Lukasjenkas förtryck. Nu på årsdagen blir det inga öppna manifestationer.

– Det är inte längre möjligt, säger Lana Willebrand, verksamhetsutvecklare på Union to Union och med rötter i Belarus.

Stolthet och styrka präglar Belarus fria fack

2021-04-22

Trots stora risker fortsätter de oberoende facken i Belarus att kämpa för demokrati. Det prestigefyllda Arthur Svensson-priset är ett viktigt kvitto:
– Vi är mycket tacksamma, säger Aleksandr Jarosjuk, ordförande för den fackliga huvudorganisationen BKDP. Situationen kräver mod och engagemang. Vi tvivlar inte på att vi ska vinna.

Friheten i Belarus är vit och röd

2021-03-25

Längtan och kampen för frihet och demokrati är stark i Belarus. Höstens fredliga demonstrationer fortsätter, och just idag uppmärksammas Frihetsdagen, till minne av den korta period då var Belarus var ett fritt land. I en personlig krönika skriver Union to Unions medarbetare Lana Willebrand om folkets mod och hopp. 

Svenska fack stöttar kollegorna i Belarus

2020-09-17

Stödet från svensk fackföreningsrörelse till de fria facken i Belarus är starkt.

– Folket ska bestämma vilken ledning Belarus ska ha, säger Mats Svensson, mångårig internationell handläggare i IF Metall. Vi har ett gemensamt mål och det är att bli av med diktatorn.

Belarus: Fria fack driver på förändringen

2020-08-17

Utvecklingen går fort just nu i Belarus. Hundratusentals människor demonstrerar i Minsk för nyval och mot regimen. Arbetstagare vid stora, statliga fabriker går ut i strejk, påhejade av oberoende fack och allmänhet.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.