Hoppa till huvudinnehåll

Social dialog

Ingenjörer bygger facklig verksamhet från grunden

2022-12-06

Arbetsmarknaden för ingenjörer är internationell. Men arbetsvillkoren skiljer sig mycket mellan olika delar av världen, även inom samma företagskoncern. Därför jobbar Sveriges Ingenjörer med att organisera och stärka facken inom Ericsson globalt.

Global Deal har kommit långt – men det finns mer att göra

2020-02-26

Global Deal är en satsning för bättre villkor på arbetsmarknaden globalt. Initiativet lanserades 2016 och samlar hittills mer än 100 olika aktörer från hela världen - såväl regeringar som företag, organisationer och fackförbund.
- Det är en bra siffra, men bara början. Vi behöver både skapa tydlighet och få in mer resurser, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Social dialog i fokus på Global Deal-mötet i Paris

2020-02-06

”Att uppnå hållbarhetsmålen är avhängigt att näringslivet samspelar med staterna. Global Deal behöver därför gå från en sammananslutning av de som vill till en rörelse av fler.” Med de orden öppnade ILO:s generalsekreterare Guy Ryder Global Deal-konferensen: Social Dialogue for a Better Future of Work. 

Fackligt aktiva i Tchad arbetar för att få till en verklig social dialog

2020-02-03

De senaste åren har offentliganställda i Tchad fått se sina löner sänkta. ”Människor går till jobbet men lönen du får för ditt arbete går inte att leva på” berättar Dembra från den fackliga federationen för offentliganställda i Tchad, FSPT. Strejk och social dialog är några av verktygen som facket använder sig av för att försöka få till förändring.

Ethical Trading Initiative – för schysta villkor i världshandeln

2019-12-13

Union to Union tillsammans med svenska företag, fackförbund, civilsamhälle och offentliga aktörer går nu samman för att främja goda arbetsvillkor i produktionsländer. Genom att bilda Ethical Trading Initiative (ETI) i Sverige skapas en plattform där aktörer samarbetar kring komplexa leverantörsledsfrågor och bidrar till schysta arbetsvillkor runt om i världen.

”Win-win-win” för anställda, näringsliv och stat

2018-11-27

Social dialog? Ett utmärkt påfund, enligt panelen på Union to Unions lunchseminarium ”Vinsten med social dialog – när fack och företag samarbetar för en fungerande framtid”. "Social dialog är good for business och attraherar personal", säger Jean-Christophe Sciberras på det belgisk-franska kemiföretaget Solvay.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.