Hoppa till huvudinnehåll

Social dialog

Ingenjörer bygger facklig verksamhet från grunden

2022-12-06

Arbetsmarknaden för ingenjörer är internationell. Men arbetsvillkoren skiljer sig mycket mellan olika delar av världen, även inom samma företagskoncern. Därför jobbar Sveriges Ingenjörer med att organisera och stärka facken inom Ericsson globalt.

Global Deal har kommit långt – men det finns mer att göra

2020-02-26

Global Deal är en satsning för bättre villkor på arbetsmarknaden globalt. Initiativet lanserades 2016 och samlar hittills mer än 100 olika aktörer från hela världen - såväl regeringar som företag, organisationer och fackförbund.
- Det är en bra siffra, men bara början. Vi behöver både skapa tydlighet och få in mer resurser, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Social dialog i fokus på Global Deal-mötet i Paris

2020-02-06

”Att uppnå hållbarhetsmålen är avhängigt att näringslivet samspelar med staterna. Global Deal behöver därför gå från en sammananslutning av de som vill till en rörelse av fler.” Med de orden öppnade ILO:s generalsekreterare Guy Ryder Global Deal-konferensen: Social Dialogue for a Better Future of Work. 

Fackligt aktiva i Tchad arbetar för att få till en verklig social dialog

2020-02-03

De senaste åren har offentliganställda i Tchad fått se sina löner sänkta. ”Människor går till jobbet men lönen du får för ditt arbete går inte att leva på” berättar Dembra från den fackliga federationen för offentliganställda i Tchad, FSPT. Strejk och social dialog är några av verktygen som facket använder sig av för att försöka få till förändring.

Ethical Trading Initiative – för schysta villkor i världshandeln

2019-12-13

Union to Union tillsammans med svenska företag, fackförbund, civilsamhälle och offentliga aktörer går nu samman för att främja goda arbetsvillkor i produktionsländer. Genom att bilda Ethical Trading Initiative (ETI) i Sverige skapas en plattform där aktörer samarbetar kring komplexa leverantörsledsfrågor och bidrar till schysta arbetsvillkor runt om i världen.

Social dialog kan bidra till ökad jämställdhet

2019-04-17

För att tydliggöra hur social dialog kan bidra till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden har FN-organet ILO inom ramen för initiativet Global Deal sammanställt en ny rapport: ”The Contribution of Social Dialogue to Gender Equality”

Opinion: Vägen mot de globala målen går via jobben

2019-04-12

Ingen kommer undan globaliseringen, den tekniska utvecklingen, klimathotet eller de demografiska utmaningarna. Alla människors jobb påverkas, över hela världen. Att ta itu med möjligheterna och utmaningarna för framtidens arbetsmarknad är nyckeln till att klara av att genomföra FN:s globala mål för hållbar utveckling. I detta viktiga arbete är samordning och samarbete nödvändigt.

Social dialog och samverkan vägen mot en ljusare framtid

2019-03-21

Uppsluppen stämning, trots allvarliga frågor. Under LO:s och Union to Unions seminarium om jobben i framtiden blev det både uppsluppna skratt och litterära referenser. Men statsminister Stefan Löfvens uppmaning gick inte att missförstå: 

– Om inte den globala arbetsmarknaden ändrar inriktning fortsätter ojämlikheten, diskrimineringen och löneklyftorna bara att öka.

Social dialog visar vägen mot hållbar utveckling

2019-02-15

För att tydliggöra hur social dialog bidrar till att genomföra FN:s globala mål för hållbar utveckling har världsfacket ITUC och FN-organet ILO sammanställt en ny rapport: The contribution of social dialogue to the 2030 Agenda.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.