Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En man står på en gräsmatta och tittar in i kameran

Freddy León, FECOLPER.

Foto: Klas Lundström

Facklig i Colombia: Freddys livsfarliga uppdrag

2022-08-16

Att vara fackligt aktiv kan vara farligt, i Colombia till och med livsfarligt. Det vet journalisten Freddy León, som inte visar sig utomhus i kläder som talar om att han är med i facket.

Freddy León, aktiv i det colombianska journalistförbundet FECOLPER, byter alltid tröja innan han lämnar kontoret. Av med den lila med FECOLPERS logga. På med en vit och anonym.

Tröjbytet tar bara några sekunder, men gesten fångar en mångårig trend: att inte öppet skylta med att vara journalist och engagerad för anständiga arbetsvillkor i ett av världens farligaste länder för reportrar och fackligt aktiva.

– I Colombia finns sedan länge, och inom många yrkesgrupper, ett starkt och ingrott förakt mot fackligt engagemang, berättar han.

Mediebolagen är mycket ofta är fientligt inställda till att personalen är med i facket. Dessutom tvingas allt fler journalister att jobba som frilansar i stället för att försörja sig på fasta jobb. Det betyder inga sociala skyddsnät eller anställningsavtal. Däremot prisdumpning.

Sänkta arvoden

– Får du i dag 100 000 pesos (260 kronor) för en artikel på 500 ord är du glad, säger Freddy León. De dagar då du kunde få 300 000 pesos för samma jobb är förbi. I dag tvingas vi vara ”tacksamma över att över huvud taget ha ett jobb”.

Därför är det enligt honom viktigt att fackförbundet FECOLPER aktivt stöttar journalister i deras yrkesutövning och även bistår med framtidstro – men framför allt jobbar för att övervinna det största problemet inom colombiansk journalistik:

– Självcensuren. Ta mig till exempel, jag granskar inte allt som skulle gå att granska, för jag måste tänka på min familj. Det finns inga garantier och jag har ingen lust att spela hjälte bara för att jag är journalist.

– Bara här i Valle del Cauca mördades 75 journalister mellan 1979 och 2021, säger Freddy León.

Repressalierna har tvingat journalister till självcensur; självbilden som Sydamerikas äldsta demokrati och bastion för samhällsdebatt och fri journalistik stämmer helt enkelt inte.

– Intresset för att utbilda sig till journalist i Colombia sjunker stadigt. Och jag förstår varför: det handlar om dåliga villkor och bevakningsområden som betyder ett pris på ditt huvud, säger Freddy León.

Fackligt samhällsuppdrag

Freddy León anser därför att FECOLPER måste bli ännu bättre på att stötta journalister och kämpa för att fler i Colombia ser fri journalistik som en avgörande förutsättning för en fungerande demokrati – och på sikt bli en kraft som väcker engagemang snarare än rädsla.

Journalistik påminner enligt honom om socialt arbete – det handlar om att berätta om verkligheten och bidra till folkbildning och kritiskt tänkande.

Framtidstro, trots allt

Men situationen är inte nattsvart för de fackligt aktiva journalisterna i Colombia. Freddy León ser en framtid i gräsrotsinsatser och globala nätverk:

– Vi kan bara knuffa världen i rätt riktning genom att lära och inspireras av varandra. Och där sammanfaller journalistiken med det fackliga arbetet, säger Freddy León, och tillägger att han någon gång hoppas kunna promenera på grusvägen utan att dölja att han är med i facket.

Då ska han gå ut i den lila tröjan med FECOLPERS synliga logga.

Svenska journalistförbundet, tillsammans med den globala fackliga federationen IFJ (International Federation of Journalists) driver ett projekt med FECOLPER, med syftet att stärka den colombianska organisationen, som är en viktig aktör och röst för journalister i det colombianska samhället.

Text och foto: Klas Lundström

Verksamhetsberättelsen

Detta reportage är taget från Union to Unions verksamhetsberättelse. Ladda gärna ner och läs den!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.