Chans till förändring när världens blickar riktas mot orättvisa
2022-01-27
Fotbolls-VM i Qatar nästa år står högt på dagordningen för Byggnads. Inte för sporten i sig, utan för att de som bygger de nya arenorna arbetar under slavliknande villkor. Det svenska facket är med och jobbar för att byggnadsarbetarna ska ha rätt att organisera sig även i Qatar.
För Byggnads är det internationella perspektivet och solidariteten en viktig del i det fackliga arbetet. Och så har det varit ända sedan förbundet grundades för över 100 år sedan. Ordförande Johan Lindholm beskriver det globala som en del i fackföreningsrörelsens DNA.
– Genom att stödja och stärka fackförbund världen över blir vi starkare tillsammans och kan kräva bättre villkor för alla byggnadsarbetare, överallt, säger Johan Lindholm.
Slå vakt om schysta villkor
För Byggnads är kopplingen mellan villkoren för byggnadsarbetare i andra delar av världen och villkoren på den svenska arbetsmarknaden solklar. Byggbranschen är, som många andra branscher i dag, global och jobbmäklare förmedlar uppdrag över hela världen. Det gäller att samtidigt slå vakt om villkoren här och jobba för att det ska bli bättre även på andra håll, menar Johan Lindholm och tar upp situationen i Qatar.
Byggnads är tillsammans med det globala byggnadsarbetarfacket BWI mycket engagerade i villkoren för migrantarbetarna som bygger arenorna inför fotbolls-VM. Det är en del av ett utvecklingsprojekt som BWI och Byggnads har tillsammans med flera andra svenska fack genom Union to Union.
– Vi försöker framför allt ingjuta mod genom att vara med på möten och stötta migrantarbetarna. Mötena hålls i hemlighet sent på kvällar och nätter, eftersom de inte får organisera sig. Där har vi fått gå ”back to basics” och förklarat hur det gick till när våra fackföreningar bildades och hur det fungerar i dag, säger Johan Lindholm.
Stödlinje till facket i hemlandet
Ett konkret exempel på vad BWI har gjort i projektet är att upprätta så kallade helplines – stödlinjer via telefon – för migrantarbetarna i Qatar. De har rest från sina hemländer som ligger hundratals mil från gulfstaten, som Nepal, Indien och Filippinerna. De har blivit lovade bra lön och möjlighet att skapa ett bättre liv för sina familjer. Men verkligheten visar sig vara en helt annan. Med fackens helplines kan de nå fackförbunden i hemlandet via telefon och få stöttning i svåra situationer. Det kan handla om hur de ska få tillbaka sitt pass, få ut sin lön eller vad de ska göra om en arbetskamrat har dött.
Johan Lindholm i svenska Byggnads har själv varit i Qatar och besökt byggjobbare där flera gånger. Han berättar om omänskliga förhållanden men också om ett engagemang, där det görs mycket arbete ”under radarn” av exempelvis jurister från olika fackförbund i Europa och Asien.
– Vi ser också att det är ett momentum nu, för att världens blickar riktas mot Qatar. Men det bygger på att Fifa gör mer. Fotbolls-VM borde naturligtvis aldrig ha placerats där, säger Johan Lindholm och fortsätter:
– Men nu får vi inte lämna alla dessa människor, kanske 60 000 byggnadsarbetare och totalt upp emot två miljoner migrantarbetare, i sticket. Vi måste göra allt vi kan för att de ska få bättre förhållanden och rätt att organisera sig.
Text: Anna Hjorth
Film och Foto: Stefan Nilsson