Hoppa till huvudinnehåll

Qatar

Chans till förändring när världens blickar riktas mot orättvisa

2022-01-27

Fotbolls-VM i Qatar nästa år står högt på dagordningen för Byggnads. Inte för sporten i sig, utan för att de som bygger de nya arenorna arbetar under slavliknande villkor. Det svenska facket är med och jobbar för att byggnadsarbetarna ska ha rätt att organisera sig även i Qatar.

Viktiga framsteg i Qatar - men dödsolyckorna fortsätter

2018-08-30

Mitt under resan till Qatar dog ytterligare en byggarbetare – en 23-åring från Nepal. Jonas Eriksson och Niklas Enström från Elektrikerna tvingades ställa in inspektionen av Fifa-byggena inför fotbolls-VM 2022. – Vi var väldigt upprörda och chockade, säger Jonas Eriksson, centralt ungdomsansvarig för Svenska elektrikerförbundet. Jag hade hört talas om alla dessa dödsolyckor, men nu blev verkligt.

Kafalasystemet på väg att försvinna

2017-10-31

Genom fackliga påtryckningar från svenska förbund och det globala byggfacket BWI, med stöd av Union to Union, ska Qatar avskaffa det slavliknande Kafalasystemet.
– De nya riktlinjerna från Qatar signalerar starten på verkliga reformer, som betyder slutet för det moderna slaveriet som pågår i landet, säger Sharan Burrow, ordförande för världsfacket ITUC.

Facken och FIFA inrättar etiskt råd

2017-03-29

I förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar 2022 kränks migrantarbetares rättigheter systematiskt. Tusentals byggarbetare har redan omkommit och varje vecka dör tolv personer under bygget av fotbollsarenorna. Internationella fackliga påtryckningar har lyckats få fotbollsorganisationen Fifa att stegvis ta ett större ansvar för arbetstagarnas villkor. I mitten av mars inrättades ett etiskt råd med uppgift att granska hur Fifa ska säkerställa mänskliga rättigheter.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.