Hoppa till huvudinnehåll

Svenska fackförbund

Indragna Sida-stödet ”mycket hårt slag”

2023-01-26

Kraftigt minskade medel och tystade röster. Det är konsekvensen av att regeringen tar bort stödet till kommunikation, utbildningar och reportage om fackförbundens globala arbete.

– Ett mycket hårt slag som påverkar fackens viktiga arbete och hela vår organisation, säger Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare.

Global kurs öppen för alla

2022-06-15

För att öka intresset för globala frågor lanserar fackförbundet ST en ny, digital utbildning. Kursen är kort, tar en timme och ska vara lättillgänglig och väcka engagemang.

”Journalistiken är inte lokal, den är global”

2022-05-16

Mejl, Facebook, Twitter. Självklara kontaktvägar för journalister. Men inte överallt – i stora delar av världen utsätts journalister för regelbundna hot, censur och kränkningar. Journalistförbundet i Sverige jobbar globalt för att stötta kollegor i andra länder.

GS-klubb skänker hela kassan till Ukraina

2022-03-18

När medlemmarna i GS-klubben på företaget Västkuststugan i Mjöbäck diskuterade Ukraina var det inget snack om saken: hela klubbkassan ska gå till solidaritet med de krigsdrabbade. – De som flyr från kriget i Ukraina behöver pengarna mer än vi, säger klubbens ordförande Johan Harrysson.

Omfattande insamlingar till Ukraina

2022-03-07

Fackförbundens engagemang för Ukraina är historiskt stort. Runt om i världen mobiliserar den globala fackföreningsrörelsen till stöd för vänner och kollegor i Ukraina. Solidariteten är mycket stark. 

Chans till förändring när världens blickar riktas mot orättvisa

2022-01-27

Fotbolls-VM i Qatar nästa år står högt på dagordningen för Byggnads. Inte för sporten i sig, utan för att de som bygger de nya arenorna arbetar under slavliknande villkor. Det svenska facket är med och jobbar för att byggnadsarbetarna ska ha rätt att organisera sig även i Qatar.

Facklig klimatkurs ska locka nyfikna

2021-10-12

Att bara oroa sig duger inte, eller hur? Det är dags att bli mer Klimatnyfiken! Första steget är att lägga en digital timme på inspirerande fakta om nödvändigheten i en rättvis omställning, Just Transition. Flera fackförbund är med i satsningen, som stöttas av Union to Union.

Sverige står starkt i det globala, fackliga arbetet

2021-06-28

Än en gång kliver Sverige fram i internationella sammanhang. Peter Hellberg, Union to Unions vice ordförande och Unionens förste vice ordförande, har valts till ordförande för UNI Europa. Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen & Film, är utsedd till en av sex vice ordföranden i det globala facket FIA.

Kenya och Sverige samarbetar för hållbara utemiljöer 

2021-05-04

I takt med klimatförändringarna växer intresset för planering av hållbara städer. För att påverka beslutsfattare och öka kunskapen om vikten av klimatsmart utemiljö samarbetar landskapsarkitekter i Kenya och Sverige i ett projekt som får allt mer uppmärksamhet.

Hur fixar vi klimatet och jobben? Ta del av det engagerade samtalet i efterhand!

2021-02-25

Vad är egentligen en rättvis klimatomställning och hur ska den gå till? I webbinariet Klimatet och jobben som anordnades av Arena Idé var Union to Union med och diskuterade svaren på dessa frågor tillsammans med LO, Unionen, Vision och Akademikerförbundet SSR samt Bengt Rolfer, författaren till rapporten Klimatet och jobben som låg till grund för seminariet. 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.