Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Hoppfullt samtal om globala orättvisor

2022-02-23

Klyftorna ökar, orättvisorna galopperar och demokratin är på tillbakagång. Världen står vid ett vägskäl:
– Men det finns hopp, konstaterade Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, under gårdagens webbinarium ”Global rättvisa – en naiv dröm”.

Efter COP 26: ”Vi måste skapa hopp”

2021-11-16

Kritiken är hård från världsfacket ITUC, efter FN:s klimatmöte COP 26 i Glasgow. Slutavtalet är inte på långa vägar tillräckligt ambitiöst:

– Vi knackar fortfarande på dörren till klimatkatastrofen. Alla vet att det handlar om en kapplöpning mot tiden, säger Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare.

Facklig klimatkurs ska locka nyfikna

2021-10-12

Att bara oroa sig duger inte, eller hur? Det är dags att bli mer Klimatnyfiken! Första steget är att lägga en digital timme på inspirerande fakta om nödvändigheten i en rättvis omställning, Just Transition. Flera fackförbund är med i satsningen, som stöttas av Union to Union.

Ny rapport uppmärksammar hur genus, klimat och schysta jobb hör ihop

2020-06-16

När covid-19 pandemin är över har vi en chans att ställa om till en mer hållbar värld än tidigare. Denna omställning behöver vara både inkluderande och rättvis. Ny rapport visar dock att svenska och internationella lagar och ramverk missar att göra kopplingen mellan genus och klimat. Med det missas också chansen att bygga en grön, rättvis och jämställd värld.

Därför är klimatet en facklig fråga

2019-09-19

Det finns inga jobb på en död planet - alla arbetstagare och alla arbetsplatser påverkas av klimatförändringarna. Världen över jobbar facken för #JustTransition, en grön omställning med målet klimatvänliga jobb och anständiga arbetsvillkor.

Växande intresse för Just Transition

2019-02-05

Allt fler talar om Just Transiton, ett begrepp som hörs allt mer i klimatdebatten:
– Just Transition handlar om att alla jobb, gamla som nya, ska vara gröna med anständiga villkor utan att arbetstagare eller fack lämnas utanför, förklarade Samantha Smith, chef för Just Transition Centre, vid Union to Unions lunchseminarium ”En grön och samtidigt rättvis värld – hur är det möjligt?”

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.