Hoppa till huvudinnehåll

Opinion

Starka resultat 2023

2024-05-26

En gång om året gläds vi särskilt åt att samlat presentera framgångar och goda resultat. Biståndspolitik kommer och går men behovet av fackliga rättigheter består – så kan sammanfatta det år som har gått. För trots motstånd, hot och våld kämpar arbetstagare runt om i världen på för bättre villkor.

"Biståndet stärker jämställdheten"

2023-03-09

"Jämställdhet uppstår inte av sig självt eller för att det var internationella kvinnodagen igår. Därför håller jag såhär dagen efter 8 mars fast vid temat, övertygad om att det internationella jämställdhetsarbetet behövs – alla dagar under året", skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Indragna Sida-stödet ”mycket hårt slag”

2023-01-26

Kraftigt minskade medel och tystade röster. Det är konsekvensen av att regeringen tar bort stödet till kommunikation, utbildningar och reportage om fackförbundens globala arbete.

– Ett mycket hårt slag som påverkar fackens viktiga arbete och hela vår organisation, säger Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare.

”Vi måste få besked om biståndspolitiken”

2023-01-10

Tystnad och inga möten, följt av ett otydligt regleringsbrev sätter oss i en svår sits där vi inte kan planera vår verksamhet. Regeringen måste starta en dialog med oss, skriver 17 svenska biståndsorganisationer - däribland Union to Union - i Svenska Dagbladet.

Maria Nyberg: Migrantarbetarna utnyttjas i Qatar

2022-12-01

"Det goda, som detta fotbolls-VM trots allt har fört med sig, är att omvärlden fått upp ögonen för allt arbete som fackföreningsrörelsen, det globala facket BWI och svenska Byggnads, lagt ner", skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg i Norrländska Socialdemokraten.

Sverige måste ta sitt globala ansvar – nu mer än någonsin!

2022-10-14

”Dagens besked att Sverige minskar det internationella samarbetet och sänker biståndet är mycket allvarligt. Det är också uppseendeväckande och upprörande att den nya regeringen berättar, i en bisats, att enprocentsmålet slopas”, skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Våga tänka globalt i valbåset

2022-09-08

Nu, som aldrig förr, behövs politisk handling som är grundad i djup insikt om vår tids stora problem: världens energi-, hunger-, demokrati- och fattigdomskriser känner inga gränser.  Vi måste våga ta vårt globala ansvar i valbåset, det skriver generalsekreterarna för Union to Union och Palmecentret i Dagens Arena.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.