Hoppa till huvudinnehåll

Opinion

Debatt: Rasera inte svenska biståndet

2022-06-01

Den svenska fackföreningsrörelsens långsiktiga, globala arbete för anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter är nu hotat. Regeringen måste tänka om när det gäller biståndet, skriver LO, TCO, Saco och Union to Union i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

"Sverige väljer fel väg"

2022-05-25

"Regeringens hårda besparingar på biståndet – alltså på de allra mest utsatta människorna – är varken en modig, skarp eller solidarisk utrikespolitik. Vårt Sverige vänder världen ryggen och jag vet att det är fel väg att gå", skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare i en krönika i Norrländska Socialdemokraten.

”Riv upp beslutet nu!”

2022-05-23

Regeringens beslut att kraftigt skära ner på biståndet upprör hela civilsamhället. Union to Union har tillsammans med ett stort antal organisationer författat en mängd protester, med det samlade budskapet ”Riv upp beslutet nu!”.

Riv upp beslutet som drabbar världens utsatta

2022-05-17

Regeringen gör just nu den största nedskärningen någonsin av Sveriges internationella bistånd; 9,2 miljarder kronor, när biståndet får bära hela kostnaden för mottagandet av flyktingar från Ukraina. Inget annat EU-land har gjort i närheten av lika stora och snabba nedskärningar av det internationella biståndet. Detta svek mot världens fattiga och förtryckta, och mot Sveriges internationella klimatåtaganden, måste rättas till omedelbart.

"Svenska biståndspengar ska inte gå till Sverige"

2022-04-22

Att regeringen tänker kortsiktigt om biståndet är inte bara oroväckande. Det kan bli direkt skadligt. När världens fattiga lever under klimatkris, under växande förtryck och utan mänskliga rättigheter måste vi ta ansvar. Sverige kan inte bli den största mottagaren av bistånd – från Sverige, skriver Maria Nyberg, generalsekreterare, och Heike Erkers, ordförande för fackens biståndsorganisation Union to Union i Dagens Arena.

Öppna brev till regeringen angående biståndsbudgeten

2022-03-24

Igår skickade Union to Union tillsammans med 49 andra organisationer aktiva inom CONCORD två öppna brev till regeringen och oppositionen, med anledning av migrationsminister Anders Ygemans uttalande om att använda det internationella biståndet för att finansiera flyktingmottagande.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.