Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Flygblad i olika färger på spanska

Flygblad med budskap om mänskliga rättigheter.

Foto: Maria Nyberg

BWI:s kongress i Madrid: Möten som stärker hoppet om rättvis framtid

2022-10-10

Den här veckan håller det globala bygg- och träfacket BWI kongress i Madrid.
– Att vara på plats och tillsammans med över 600 delegater och gäster diskutera branschens utmaningar och gemensamma fackliga strategier är inspirerande och ger mig kraft, säger Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Temat för kongressen är organisering över gränserna, för människorna, för freden och för planeten. Det handlar om stora och viktiga frågor, inte minst nu när arbetstagares grundläggande, mänskliga rättigheter hotas och kränks världen över.

Beslut ska fattas om en ny övergripande, strategisk plan för att den fackliga styrkan och respekten för fackliga mänskliga rättigheter ska öka i branschen. Givetvis handlar en hel del också om Just Transition, den rättvisa klimatomställningen, och hur övergången till en fossilfri och klimatsmart värld ska bli rättvis och inkluderande.

Jämlikt samarbete inspirerar

Många av förbunden som är med här i Madrid är också partner i projekt som Union to Union stöttar, tillsammans med Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Pappers, GS-facket och Seko. Det är verkligen uppmuntrande att se hur vi jämlikt och demokratiskt arbetar för samma mål.

Kongressen startade med två dagar av gruppdiskussioner om innovativa fackliga strategier och gemensamma insatser för att lyfta fram kvinnor och ändra branschens normer. Deltagare från hela världen beskrev hur det fackliga arbetet, med kollektivavtal och framåtsyftande projekt, används för att fler kvinnor ska komma in i klassiskt mansdominerade yrken, som byggnadsarbetare, elektriker och målare.

Tid för nya normer

Berättelserna från fackliga kollegor från Sydamerika och Sydostasien handlar om att när vi breddar utbudet av möjliga yrkesval för kvinnor, då bryter vi samtidigt normer och förändrar samhället i stort, på flera sätt. För när en kvinna tar plats i byggbranschen ändrar hon samtidigt hur hennes familj, släkten och omgivningen ser på henne och alla andra kvinnor. Det betyder att vårt fackliga arbete bryter viktig mark inte bara idag utan även för kommande generationer.

Qatar engagerar allt fler

BWI och Byggnads är sedan länge engagerade i, och jobbar aktivt för, att migrantarbetarna i Qatar ska ha rimliga arbetsvillkor, även efter att fotbolls-VM är över nu i december. Under kongressen har representanter för Qatars migrantarbetare trätt fram och förklarat hur verkligt viktigt stödet är från BWI och medlemsförbunden. De vittnar också om att det nya centret för migrantarbetare i Qatar får stor betydelse för att uppmärksamma bristen på anständiga villkor och för ett handfast stöd till landets migrantarbetare. Självklart blev kongressens budskap att samarbetet för rättvisa villkor i Qatar ska och måste fortsätta.

Text: Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.