Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Här samlar vi nyheter, opinionsartiklar och debattinlägg. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller följ oss i våra sociala kanaler på Twitter, Facebook, Instagram eller LinkedIn.

"Det behövs stöd till facket i Brasilien"

2023-05-22

"Mitt på ett bygge i São Paulo, där så många kämpar för att överleva på sätt som de flesta av oss inte ens kan föreställa oss, slås jag av vilket omfattande arbete de brasilianska facken utför men också har framför sig. Att det från svenskt håll måste finnas ett långsiktigt stöd för att de ska fortsätta driva det viktiga arbetet framåt", skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Webbinarium: Get organized!

2023-05-04

Kriget i Ukraina visar på vikten av partnerskap mellan fackföreningsrörelserna i Sverige och Östeuropa. Välkommen till ett seminarium med fokus på omvandlingen av fackföreningar i Östeuropa och Sydkaukasien.

Stora utmaningar för jämställdheten i Tunisien

2023-03-17

Fackförbunden i Tunisien kämpar för bättre villkor på arbetsplatserna – och för ökad jämställdhet. Men det är inte enkelt.
– Kvinnor som arbetar inom jordbruket på landsbygden har det tufft. De är de bortglömda kvinnorna, säger Nadia Bergaoui från det tunisiska jordbruksfacket.

"Biståndet stärker jämställdheten"

2023-03-09

"Jämställdhet uppstår inte av sig självt eller för att det var internationella kvinnodagen igår. Därför håller jag såhär dagen efter 8 mars fast vid temat, övertygad om att det internationella jämställdhetsarbetet behövs – alla dagar under året", skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Fackligt stöd skapar hopp i krigets Ukraina

2023-02-24

Ett år efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina är samarbetet mellan svenska och ukrainska fackförbund fortsatt starkt. Ett samarbete som gått från humanitärt stöd till att fokusera på att förbereda återuppbyggnaden av det krigshärjade landet.

Det ohållbara modet

2023-02-09

Skadliga produktionskedjor, dålig arbetsmiljö och giftiga utsläpp. Viskosindustrin i Indien säljer material till flera stora svenska modekedjor, bland annat H&M, Gina Tricot och Kappahl. Dagens Arbete har, med finansiering från Union to Union, besökt en viskosfabrik i Indien. Bilden som målas upp är dyster.

Fokus på kvinnor och unga på fackseminarium i Brasilien

2023-02-06

På det globala bygg- och träfacket BWI:s seminarium i Rio de Janeiro stod jämställdhet och värvning av unga i fokus och mötet präglades av framtidstro.

– Det här har varit en underbar erfarenhet, eftersom jag alltid har tänkt att en kvinna kan förändra världen, säger Luisa Vasquez, en av deltagarna på seminariet arrangerat av det globala facket Building and Woodworkers International (BWI).

Starka barnmorskefack kan rädda liv

2023-01-30

När barnmorskorna blir fler och bättre utbildade minskar både mödra- och spädbarnsdödligheten. Att synliggöra och stärka yrkeskåren är ett av målen i Barnmorskeförbundets samarbetsprojekt med sitt systerförbund i Ghana.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.