Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Här samlar vi nyheter, opinionsartiklar och debattinlägg. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller följ oss i våra sociala kanaler på Twitter, Facebook, Instagram eller LinkedIn.

Global Rights Index: viktigt att värna demokratin!

2022-06-30

När världsfacket ITUC släppte årets Global Rights Index var det tydligt: trenden är negativ för demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt. Den svenska fackföreningsrörelsen är tydlig med att den negativa utvecklingen måste stoppas.

Global Rights Index 2022: En värld i konflikt

2022-06-28

Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index präglas av våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.

Facklig i Nepal: låga löner och hot en del av vardagen

2022-06-21

I Nepal bor den största delen av befolkningen på den svårtillgängliga landsbygden. Men för landets post- och teleanställda är det inte bara den svårtillgängliga terrängen som ställer till problem.
– Lönen för många brevbärare är väldigt låg. Trots framgångar finns det mycket kvar att göra, säger Tanka Prasad Humagain, ordförande för fackförbundet Union of Extra Postal Workers (UNIEXPO).

Global kurs öppen för alla

2022-06-15

För att öka intresset för globala frågor lanserar fackförbundet ST en ny, digital utbildning. Kursen är kort, tar en timme och ska vara lättillgänglig och väcka engagemang.

Nyfikna lockas till nytt klimatnätverk

2022-06-09

Allt fler fackförbund satsar på klimatfrågan. Förutom digitala kurser och studiecirklar är det dags för ett fackligt klimatnätverk. – Jag blir väldigt hoppfull när jag ser engagemanget hos fackligt aktiva, säger projektledaren Sofia Bernett vid tankesmedjan Global Utmaning.

Debatt: Rasera inte svenska biståndet

2022-06-01

Den svenska fackföreningsrörelsens långsiktiga, globala arbete för anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter är nu hotat. Regeringen måste tänka om när det gäller biståndet, skriver LO, TCO, Saco och Union to Union i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

"Sverige väljer fel väg"

2022-05-25

"Regeringens hårda besparingar på biståndet – alltså på de allra mest utsatta människorna – är varken en modig, skarp eller solidarisk utrikespolitik. Vårt Sverige vänder världen ryggen och jag vet att det är fel väg att gå", skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare i en krönika i Norrländska Socialdemokraten.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.