Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg

Maria Nyberg. Foto: Maja Brand/Union to Union

”Vi kan inte önska fram en lösning – den måste skapas!”

2022-05-31

I sin senaste krönika skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg om vikten av en rättvis klimatomställning - Just transition.

Klockan tickar: klimatkrisen pågår här och nu. Mer än tre miljarder människor lever i områden som klassats som sårbara för klimatförändringar. Klimatförändringarna drabbar de mest utsatta hårdast, men ingen är immun.

Inte du, inte jag.

Den 2-3 juni arrangerar FN högnivåmötet Stockholm +50 i Stockholm. Under mötet kommer aktörer från hela världen att diskutera hur vi alla kan bidra till omställningen mot hållbara och gröna samhällen. Det är viktigt att Union to Union medverkar.

Den globala fackföreningsrörelsen arbetar nämligen för en rättvis omställning, en så kallad ”just transition”, för att säkerställa att arbetstagares rättigheter respekteras i de förändringar som sker. Facken behövs för att se till att jobb som skapas är anständiga. Det behövs kraftfulla och systematiska åtgärder, bland annat socialförsäkringar, aktiv arbetsmarknadspolitik och inte minst kompetensutveckling

För en sak vet vi: vi kan inte önska fram en lösning. Den måste skapas!

Omställningsarbetet är beroende av samarbete. Vi lever alla på samma planet, med samma globala förutsättningar. Klimatfrågan – och frågan om biologiskt mångfald - är inget vi kan sopa under mattan, varken företag, beslutsfattare eller privatpersoner. Jag ser fram emot att delta vid Stockholm +50 för att lyfta den roll fackföreningsrörelsen spelar.

På högnivåmöten där aktörer från hela världen samlas är det viktigt att fackföreningsrörelsen deltar. Klimatet är en facklig fråga. Jag kommer i de samtal och diskussioner jag deltar i att tydliggöra hur svenska fackförbund, tillsammans med Union to Union, stöttar fackförbund i låg- och medelinkomstländer i deras arbete för en rättvis klimatomställning.

Tiden för att uppnå FN:s globala mål – Agenda 2030 – närmar sig. Det pratades för ett par år sedan om ”a decade of action”, att insatserna måste accelereras för att få bukt med såväl klimatkrisen som ojämlikhet och fattigdom, eftersom 2030 närmar sig.

Idag skriver vi 2022 och ännu två år har gått. De förändringar vi gör nu bestämmer hur vår planet ser ut i framtiden.

Jag återkommer under och efter Stockholm +50 med mer tankar. Följ gärna @Uniontounion i sociala kanaler för uppdateringar från mötet!

Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.