Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Karin Alfredsson, Bengt Brülde, Maria Nyberg och Silvia Kakembo diskuterade livligt den globala orättvisan, orsaker och möjligheterna till verklig förändring.
Foto: Maja Aase/Union to Union

Hoppfullt samtal om globala orättvisor

2022-02-23

Klyftorna ökar, orättvisorna galopperar och demokratin är på tillbakagång. Världen står vid ett vägskäl:
– Men det finns hopp, konstaterade Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, under gårdagens webbinarium ”Global rättvisa – en naiv dröm”.

I går arrangerade Union to Union ett digitalt och direktsänt panelsamtal med deltagare från olika håll, men alla med samma intresse för att diskutera begrepp som global orättvisa och demokratikris.

Enligt Karin Alfredsson, författare och journalist med bakgrund inom biståndsvärlden, slog fast att en typ av orättvisa dominerar över alla andra:

”Klimatorättvisan värst”

– Den riktigt stora orättvisan är ju klimatorättvisan, sa Karin Alfredsson. Vi ingår definitivt i den del av världen som har ställt till det allra värst på hela jorden. Men det är inte vi som i första hand betalar utan det är alla andra, som blir oerhört hårt drabbade. Detta är den värsta orättvisan.

Enligt Karin Alfredsson är fattigdom en viktig del av de globala orättvisorna och ”pandemin har skruvat till orättvisorna ännu mer”, med stängda skolor och begränsade, demokratiska rättigheter.

Demokratikrisen ökar

Det globala läget är dystert, vilket världsfacket ITUC:s återkommande visar genom Global Rights Index, den årliga granskningen av de globala arbetsvillkoren:

– Två tredjedelar av världens befolkning lever i icke-demokratier. Vi är tillbaka på 1990-talets nivåer, sa Maria Nyberg och fortsatte:

– Detta är en farlig trend och det behövs fler organisationer som kämpar för att vidga möjligheterna för demokrati.

Ilska bakom rättvisekrav

Enligt Bengt Brülde, professor i filosofi och författare till den nyutkomna boken ”Rättvisa” (som inspirerat till panelsamtalet) behövs det tunga argument för att en global förändring mot minskad orättvisa ska ske:

– Jag ömmar för global rättvisa och jag har väl alltid känt till, precis som alla andra, att folk har det illa, att folk lider och har det svårt, sa Bengt Brülde och la till att människors lidande inte automatiskt blir en rättvisefråga utan kan ta formen av välgörenhet:

– För att det ska bli rättvisefråga handlar det om att man ska se hur vårt välstånd hänger ihop med ”deras” armod. Då blir man förbannad – och då väcks rättvisefrågan. Vi har globala problem som kräver globala samarbeten och därför vi måste bry oss.

Global vinkel på valet

Inför höstens val i Sverige kunde både Maria Nyberg och Karin Alfredsson konstatera att de globala frågorna behöver få stort utrymme i den kommande valrörelsen.  

– Att stärka fackliga rättigheter är att stärka människor så att de kan ta sig ur fattigdom. Vi är en samlad kraft och vi kan välta berg, sa Maria Nyberg och fortsatte:

–  Vi skulle önska att alla Sveriges ambassader jobbar mer för fackliga rättigheter. Vi måste också ha politiker som förstår vidden av problemen för att det ska bli verklig förändring.

Kvinnors rätt är grunden

Jämställdhet är en nyckelfråga för att de globala orättvisorna ska minska:

– Den fundamentala orättvisan är att kvinnor är underordnade män. Överallt, sa Karin Alfredsson och fortsatte:  

– Man måste också ha institutioner som fungerar. Om man inte kan räkna med att institutionerna fungerar, då är det kört. Det är en viktig sak som vi inte tänker på.

Global skatt? Ja tack!

Tills slut kom Bengt Brülde med ett konkret förslag till förändring, som fick stöd av hela panelen:

– Inför en global skatt på fem procent på inkomster över en viss gräns och använd de pengarna till att skapa bättre villkor och arbetsförhållanden.

Seminariet kan du se i efterhand på Union to Unions Facebookkanal!

 

Text: Maja Aase

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.