Hoppa till huvudinnehåll

Globalt arbete livsviktigt för Livs

2020-09-22

Fem projekt, tre världsdelar och nära fyrtio länder. Fackförbundet Livs globala engagemang och internationella samarbete är viktiga delar i förbundets fackliga verksamhet.  

Livsviktigt. Så går det att beskriva fackförbundet Livs inställning till det globala fackliga samarbetet, som pågår sedan många år.
Eftersom en stor del av världens matproduktion sker globalt, är kopplingen mellan förbundets medlemmar i Sverige och villkoren för arbetstagarna i andra delar av världen tydlig och lätt att förstå.


– Alla människor äter och all verksamhet är konkurrensutsatt, säger Lena Persson, ombudsman på Livs och ansvarig för förbundets globala verksamhet, och fortsätter:


– Företag flyttar produktionen utomlands för att lönerna är låga och facklig organisering motarbetas. Därför är det viktigt att de som jobbar i livsmedelsindustrin, i alla delar av världen, organiserar sig fackligt för att stärka sina rättigheter och få bättre livsvillkor

Samarbete nationellt och internationellt

De projekt som Livs bedriver med stöd från Union to Union sker i samarbete med andra svenska förbund, som Hotell- och restaurangfacket, HRF, och Kommunal, liksom inom ramen för det globala facket IUL. Fokus i projekten är just organisering för att stärka rättigheter och förbättra arbetsvillkoren.

Projektet som bedrivs i 17 länder i Afrika är särskilt inriktat på kvinnor. Det handlar om att förbättra jämställdheten i fackförbunden: målet är att fler kvinnor ska gå engagera sig fackligt och tacka ja till ledande positioner i sina förbund.

Med fler kvinnor kommer fackliga framgångar

Men det handlar också om att jobba för tryggare anställningsvillkor. Ungefär sju av tio arbetstagare i jordbrukssektorn i Afrika är kvinnor. De är oftare säsongsanställda och får bara korta kontrakt eftersom de kan bli gravida. Det förekommer mycket trakasserier av kvinnor som jobbar som lantarbetare, berättar Lena Persson.

– De utsätts för vidrigheter. Men nu ökar den kvinnliga representationen i facken och på flera håll har man lyckats att förhandla sig till kollektivavtal med rätt till föräldraledighet. Vi ser att framgångarna kommer när fler kvinnor börjar engagera sig fackligt.  
Enligt Lena Persson är det globala arbetet en stark solidaritetsfråga för Livs.

– Våra medlemmar jobbar ju ofta på företag där det är mer regel än undantag att ha verksamhet i olika delar av världen, de ingår i stora globala koncerner. Som Coca-Cola, som finns i nästan alla länder. Varför ska vi acceptera att deras arbetstagare i Indonesien eller Filippinerna behandlas sämre än de i Jordbro?


Text: Anna Hjorth
Foto och film: Stefan Nilsson

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.