Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Internationell solidaritet är viktigt för GS-klubben i Mjöbäck, som skänkt hela klubbkassan på 35 000 kronor till Ukraina. Överst från vänster Christian Svensson, Johan Harrysson, Magnus Kärrander och Amanda Simonsson. På nedre raden från vänster Jimmy Andreasson, Fredrik Andersson, Anni Jarhult och Joakim Amundsjö.
Foto: Privat

GS-klubb skänker hela kassan till Ukraina

2022-03-18

När medlemmarna i GS-klubben på företaget Västkuststugan i Mjöbäck diskuterade Ukraina var det inget snack om saken: hela klubbkassan ska gå till solidaritet med de krigsdrabbade. – De som flyr från kriget i Ukraina behöver pengarna mer än vi, säger klubbens ordförande Johan Harrysson.

I vanliga fall brukar klubbkassan gå till fika och smörgåstårta – trivselpengar helt enkelt. Men när klubbstyrelsen föreslog att 20 000 kronor ur kassan skulle gå till stöd för Ukraina, genom FN:s flyktingorgan UNHCR, sa medlemmarna nej. Det var inte tillräckligt: bättre upp att länsa kassan och skänka rubbet – 35 000 kronor.

– Vi har ett fantastiskt gäng, och är som en stor familj, säger Johan Harrysson, som blev rörd av medlemmarnas engagemang:

– Internationell solidaritet är oerhört viktigt, för tillsammans är vi starka, så är det. GS-fackets paroll är gemensam styrka och det gäller inte bara i Sverige.

Medmänsklighet i Mjöbäck

Träindustrin Västkuststugan har 50 anställda och alla som jobbar med att bygga och snickra ihop ”olika sorters bostäder” är medlemmar i GS, som är ”facket för skogs-, trä- och grafisk bransch”.

Klubbens initiativ fick Västkuststugans vd Erik Ello att snabbt besluta att skänka lika mycket, vilket betyder 70 000 kronor till UNHCR från Mjöbäck.

– Det här handlar i grunden om en oerhört sorglig sak, men det är positivt rent medmänskligt att så många vill bidra och hjälpa till med det man kan, säger Erik Ello.

Starkt globalt engagemang

Eftersom Stiftelsen Akelius Foundation valt att dubbla alla bidrag som skänks till förmån för Ukraina genom UNHCR, har de från början 35 000 kronorna växt till så mycket som 140 000 kronor.

– Vi vet att våra medlemmar har ett stort engagemang för globala, fackliga frågor och det här fantastiska initiativet förkroppsligar ju det, säger Julius Petzäll Mendonca, GS-fackets pressekreterare.

Hopp om domino-effekt

Sedan tidigare har GS-facket skänkt en krona per medlem till stöd för Ukraina genom Byggnads internationella solidaritetsfond. Att klubben på Västkuststugan dessutom gjort en egen insats imponerar och kan förhoppningsvis få fler att göra samma sak:

– Nu hoppas vi att den här fackliga solidariteten ger en positiv dominoeffekt, säger Julius Petzäll Mendonca.

Massor av hyllningar

Enligt Johan Harrysson har stödet till Ukraina från GS-klubbens medlemmar lett till ”väldigt stor uppmärksamhet”:

– Otroligt kul! Vi får kommentarer om hur fina vi är och ”om ändå alla vore som ni”. Nu hoppas vi på att kriget tar slut så fort som möjligt, det är tillräckligt många människor som har fått lida.

Text: Maja Aase

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.