”Journalistiken är inte lokal, den är global”
2022-05-16
Mejl, Facebook, Twitter. Självklara kontaktvägar för journalister. Men inte överallt – i stora delar av världen utsätts journalister för regelbundna hot, censur och kränkningar. Journalistförbundet i Sverige jobbar globalt för att stötta kollegor i andra länder.
Journalistiken behövs i alla länder. Det behövs också journalistfack överallt, för att skapa trygghet och säkra villkor för alla som jobbar i yrket. Därför är Journalistförbundet engagerat i flera projekt för att stärka och organisera journalister världen över.
För Journalistförbundet handlar det globala engagemanget om grundläggande saker som att alla, även journalister, ska ha rätten att organisera sig fackligt.
– Vi vet att i dag tystas journalister runt om i världen, många arbetar under hård självcensur och en del blir till och med mördade för att de gör sitt jobb. Där spelar facket en väldigt viktig roll, för att journalister ska känna sig trygga, säger Petteri Flanagan Karttunen, som är kommunikationschef och jobbar med globala frågor på Journalistförbundet.
Behöver varandras hjälp
Förbundet har en lång historia av globalt engagemang och solidaritet med både journalistförbund och enskilda journalister världen över.
–Journalistiken är inte är lokal, den är global. Vi behöver varandras hjälp. Som när det händer dramatiska saker i andra länder, där det inte finns svenska journalister – då har vi nytta av nätverken för den journalistiska bevakningen, säger Petteri Flanagan Karttunen och nämner Afghanistan och Belarus som exempel.
Just nu har Journalistförbundet flera projekt i olika delar av världen som har blivit verklighet med hjälp av stödet från Union to Union och Sida. Projekten drivs av det globala journalistfacket IFJ. För närvarande är det stort fokus på digitalisering. Det handlar exempelvis om att skapa säkrare kommunikation med digitala verktyg och att bygga nätverk för att nå ut till medlemmar. Covid-19 gjorde att det blev än mer angeläget, bland annat eftersom det blev svårt att anordna fysiska medlemsmöten.
– Ja, det var bra tajming och tur att vi redan kommit i gång och till exempel upprättat bra nätverk och kontaktvägar. Det kan vara svårt att förstå hur viktigt det är, för oss är det så självklart att vi kan logga in på Facebook eller andra kanaler. Men i många länder är de stängda eller hårt kontrollerade, säger Petteri Flanagan Karttunen.
Mobiler viktigt fackligt verktyg
Han nämner mobilapparna WhatsApp, Slack och Signal som alternativ till vanlig mejl, Messenger och Facebook. De är bättre krypterade och erbjuder viss säkerhet för de som kommunicerar via dem. Mobiltelefonerna är också en förutsättning för att organisera sig fackligt i många länder i Asien och Afrika, exempelvis med hjälp av WhatsApp-grupper. Utan mobilerna skulle det vara betydligt svårare att nå ut till medlemmar och bygga nätverk.
Andra resultat av det globala arbetet är att IFJ har kunnat erbjuda rådgivning till förbund i flera länder när det gäller att anpassa stadgarna till en mer digital verksamhet.
- Till exempel gjorde pandemin att många tvingades ha digitala årsmöten, då måste det finnas stöd för det i stadgarna. Eller att anmälningsblanketter inte måste vara på papper, utan kan finnas på en hemsida. Det är viktigt att ha en bra demokratisk struktur, även i en kris som under pandemin, säger Petteri Flanagan Karttunen.
Han betonar att det globala fackliga arbetet handlar om ett utbyte.
– Som när det handlar om organisering och att värva nya medlemmar. Hur skapar man nätverk när man inte kan leta upp telefonnummer på hitta.se? Då krävs ett annat fotarbete och större kreativitet, där kan vi lära oss mycket av kollegor i länder med sämre resurser.
Text: Anna Hjorth
Foto och film: Stefan Nilsson