Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Salidarnast, en förening med säte i Tyskland upprättad av fackföreningsledare som flytt massgripanden och sanktionerat våld från regimens styrkor i Belarus

Kampanjbild från Salidarnast, en förening med säte i Tyskland upprättad av fackföreningsledare som flytt fängelsestraff och sanktionerat våld från regimens styrkor i Belarus. Salidarnast är sedan sedan 2023 en partnerorganisation till Union to Union.

Foto: Salidarnast

Två år efter massgripandet i Belarus: Frige fängslade fackföreningsledare!

2024-04-19

Det har gått två år sedan den belarusiska polisens massgripande av fackligt aktiva i Minsk, och 47 fackliga ledare sitter fortfarande i fängelse i Belarus.

Under våren 2022 kom de folkliga protesterna mot det riggade presidentvalet i Belarus 2020 även att kritisera Ryssland anfallskrig mot Ukraina. Det ledde den 19 april 2022 till massgripanden av medlemmar och ledare i de demokratiska fackföreningarna. Medan några av dem släpptes efteråt sitter nästan femtio personer fortfarande i fängelse, och de som har släppts utsätts för ständiga trakasserier och förföljelser. De har placerats på oönskade listor som gör det omöjligt för dem att få adekvat sjukvård och söka jobb. Många har tvingats fly landet.

Bild
Leonid Soudalenko, tidigare politisk fånge i Belarus som lever i exil i Vilnius efter att ha avtjänat ett fängelsestraff i Belarus. Han vittnar om de svåra förhållandena för politiska fångar.

Leonid Soudalenko, tidigare politisk fånge i Belarus som lever i exil i Vilnius efter att ha avtjänat ett fängelsestraff i Belarus under svåra förhållanden.

Foto: Union to Union/Anna Kakuli
Leonid Soudalenko, tidigare politisk fånge i Belarus vittnar om svåra förhållandena för politiska fångar.

En av dem är Leonid Soudalenko, jurist till yrke, som idag lever i exil i Vilnius efter att ha avtjänat ett fängelsestraff i Belarus. Han vittnar om de svåra förhållandena för politiska fångar som står lägst i rang. Han satt i väntan på sin dom, för ett fabricerat brott, inlåst i en smutsig och trång cell utan dagsljus där cigarettröken från medfångarna låg som en tjock dimma. Därefter förflyttades ha till ett fängelse där han arbetade i åttatimmarsshift med att demontera telefonkablar i en ouppvärmd betongbyggnad. Utan handskar eller skyddsutrustning. Kravet på varje enskild fånge var att frigöra 10 kilo koppartråd om dagen. De som inte nådde produktionsmålet hamnade i en isoleringscell med enbart en träbrits utan madrass.

- Jag blev sjuk men tvingades fortsätta arbeta. Sjukvårdaren ordinerade mig en tablett Aspirin om dagen. De var väldigt fientliga mot politiska fångar. Vi hade en gul lapp på våra overaller som indikerade att vi var politiska fångar, berättar Leonid Soudalenko.

Leonid Soudalenko är nu aktiv i ett Union to Union finansierat projektet (i samarbete med LO, TCO och Saco) som stöttar fackligt aktiva i exil som tvingats fly hot och fängelsestraff i Belarus. Stöd går till Salidarnast som bildades 2022 och som med bas i Tyskland verkar för att fackliga kollegor och alla andra politiska fångar i Belarus ska friges.

- Jag har bestämt mig för att inte vara tyst. Jag har till och med talat i Europaparlamentet. Jag skulle aldrig överleva den behandlingen igen. Det är plågsamt att nästan 50 fackliga medlemmar är frihetsberövade och att det sitter 1500 politiska fångar i fängelse i Belarus, säger Leonid Soudalenko.

Tvåårsdagen av massarresteringarna av fackliga ledare uppmärksammas av Salidarnast, Världsfacket (ITUC) och Europafacket (ETUC) med målet att skapa opinion för att alla politiska fångar i Belarus ska friges samt öka trycker för att ILO:s Belarusresolution från sommaren 2023 efterlevs. Även svensk beslutsfattare uppmanas av LO, TCO Saco att sätta press på EU att öka trycker för ett frigivande av 47 fackliga politiska fångarna.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.