Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: TT Nyhetsbild

"Kriget måste stoppas"

2022-02-25

Denna vecka avslutar jag med stor oro och upprördhet kring utvecklingen i Ukraina. Jag, och många med mig, följer händelserna och situationen för den ukrainska befolkningen samt för våra partner runt om i landet. Europa riskerar att drabbas av det största kriget sedan Andra Världskriget.

Sverige fördömer denna illegala aggression. Många är de svenska civilsamhällesorganisationer som idag visat sin solidaritet med den ukrainska befolkningen. Vi på Union to Union skrev idag under ett uttalande som Östra partnerskapsnätverket tog initiativ till. LO, TCO och Saco skrev idag också ett gemensamt uttalande där de starkt fördömer invasionen. Den svenska fackföreningsrörelsen står enad.

På något sätt ingjuter solidaritetshandlingar som dessa ändå ett visst hopp, eftersom det är många organisationer som, liksom vi, har en lång historia av närvaro i Ukraina. Ett land vars utveckling vi genom våra svenska fackförbund följt på nära håll.

Och även om utvecklingen varit ojämn och brokig så har den varit på rätt väg.

Världen över ser vi en tillbakagång för politiska friheter och mänskliga rättigheter. Antalet auktoritära stater ökar globalt. Så sent som i tisdags samtalade jag om just detta i vårt seminarium om global rättvisa, där jag även reflekterade över behovet av fler organisationer som kämpar för att utvidga det demokratiska utrymmet.

Här spelar de fria och oberoende fackföreningarna en viktig roll.

Varje dag står de upp för rätten att organisera sig – grundfundamentet för en fungerande demokrati. Fackföreningsrörelsen är också genom kollektiva förhandlingar centrala aktörer för att skapa grundläggande förutsättningar för att människor ska kunna leva ett anständigt liv, med drägliga löner som går att leva på.

De svenska fackförbunden och det utvecklingssamarbete som sker med stöd av Union to Union har varit en viktig del av transformationen av det ukrainska fackliga systemet från den gamla sovjetiska modellen till förnyade, oberoende fack.

Stödet till demokratiska aktörer och människorättsförsvarare är nu viktigare än någonsin. Och viktigare än allt annat – kriget måste stoppas. Vi fortsätter att följa utvecklingen och har genom de svenska fackförbunden regelbunden kontakt med våra fackliga partner i Ukraina.

Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.