Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg, Union to Union generalsekreterare, känner stöd för fackligt bistånd.
Stödet i regeringens utrikesdeklaration för det fackliga utvecklingssamarbetet och demokratibiståndet för mänskliga, fackliga rättigheter i arbetslivet, är glädjande och stärkande, enligt Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare.
Foto: Susanne Hedberg/Union to Union

”Hoppfullt stöd från Ann Linde”

2022-02-17

Det finns hopp, det känner jag varje dag – trots allt! Och regeringens utrikesdeklaration, som lades fram nu i veckan av Ann Linde, fick mig att bli än mer övertygad om att vi på Union to Union är på rätt väg, skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, i en krönika.

Ja, jag känner hopp, trots krigshot och alla rapporter om övergrepp och mord på människor som kämpar för demokrati, jämställdhet och global rättvisa.

För jag vet att när vi jobbar tillsammans mot fattigdom och ojämlikhet, då kan vi skapa verklig förändring. Nyckeln till framgång är organisering – och det är inte bara tomma ord.

Tydligt stöd från UD

Jag och mina kollegor här på Union to Union blev förstås både glada och stärkta av att utrikesminister Ann Linde så tydligt framhåller vikten av ”demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt”.

Hon och biståndsminister Matilda Ernkrans visar att de är engagerade i samma frågor som fackföreningsrörelsen och vi arbetar med i låg- och medelinkomstländer. För det är precis som Ann Linde sa i utrikesdeklarationen:

”Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt måste uppmärksammas mer. Arbetstagare trakasseras, mister sina jobb och till och med dödas för sitt fackliga engagemang”.

Lindes stöd betydelsefullt

Det är helt enkelt ett gott tecken att Utrikesdepartementet fortsätter arbetet för att stärka fackliga rättigheter globalt. Att Ann Linde framhåller att svenskt bistånd ska användas till att minska fattigdomen och orättvisorna i världen betyder mycket för oss.

Det stärker vår tro på att det fackliga utvecklingssamarbetet fortsätter att vara en avgörande del av Sveriges bistånd.

Trygga jobb avgör framtiden

Vi på Union to Union ser fram emot att Sverige fortsätter med ett ambitiöst bistånd, att enprocentsmålet ligger fast och att regeringen och Utrikesdepartementet satsar på det metodiska arbetet för global rättvisa och mänskliga, fackliga rättigheter i ett jämställt arbetsliv. För alla.

Varför?

Jo, trygga jobb och levnadslöner gör att varje dag inte är en kamp på liv och död, vilket är grunden för att världen ska klara den fossilfria, hållbara omställningen, Just Transition, som är avgörande för allas överlevnad.

”Gå med i facket!”

Det är vårt mål, och regeringens och Ann Lindes stöd är oerhört viktigt för att vi ska lyckas.

Och om du inte redan är med i facket, så gå med! Tillsammans ska vi skapa den värld vi verkligen vill ha.

Maria Nyberg

Union to Unions generalsekreterare

 

 

 

 

 

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.