Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Mert Can Buklumez / Middle East Images via AFP  Polisen griper en demonstrant på gatan i Istanbul på internationella arbetarrörelsens dag 2023.

Polisen griper en demonstrant på gatan i Istanbul, Turkiet på internationella arbetarrörelsens dag 2023.

Foto: Mert Can Buklumez / Middle East Images via AFP

Fortsatta kränkningar mot fackliga rättigheter globalt

2024-06-12

När världsfacket ITUC för elfte gången presenterar Global Rights Index syns ingen förbättring globalt för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Den demokratiska tillbakagången är särskilt märkbar i Europa. 

Hotet mot demokratin ökar

Årets Global Rights Index visar att demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet krymper världen över. Trots några blygsamma förbättringar visar mätningarna i 2024 års rapport på en fortsatt försämring av arbetstagares rättigheter i alla regioner i världen. Totalt 151 länder har granskats och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Rapporten visar att arbetstagare utsattes för våld i 44 länder och att 22 fackligt aktiva personer dödades i 6 länder. Arbetstagare greps eller fängslades i 74 länder vilket är en försämring jämfört med 2023 då siffran låg på 69 länder.

I 75 procent av de granskade länderna i rapporten förhindrades arbetstagare att gå med i facket vilket är en marginell förbättring jämfört med 2023 och i 87 procent av länderna inskränktes strejkrätten vilket är i samma nivå som förra året. I 43 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten, en försämring jämfört med 2023. Den negativa utvecklingen innebär att arbetstagare och fackligt aktiva runt om i världen utsatts för fara i sitt arbete med att försvara demokratiska rättigheter. I många länder stöttar Union to Union partners som genomför ett riskfyllt arbete.

- Det krympande demokratiska utrymmet är vardag för många av våra samarbetspartners runt om i världen. Vi ser hur den negativa globala utvecklingen för mänskliga rättigheter i arbetslivet går hand i hand med demokratins tillbakagång. Sverige som biståndsaktör behöver prioritera upp det fackliga utvecklingssamarbetet för att motverka den demokratiska tillbakagången, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Svarta listan – här är det livsfarligt att vara fackligt aktiv

Rapporten listar också världens tio sämsta länder för arbetstagare: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Filippinerna, Tunisien, och Turkiet.

- Årets siffror är mycket oroande när den svenska regeringen länkar samman bistånd och utrikeshandel. Svenska företag vill investera på stabila marknader med fungerande samarbeten mellan arbetsmarknadens parter. Det är viktigt att den svenska regeringen står upp för arbetstagares rättigheter, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Turkiet hör till länderna på fackens svarta lista 2024. Rapporten lyfter fram den turkiska statens fortsatta inskränkningarna av de medborgerliga och politiska friheterna. Det handlar om hot och våld samt godtyckliga åtal mot fackligt engagerade.

Bild
Ayfer Koçak, ordförande för turkiska fackförbundet Kesk,

Ayfer Koçak, ordförande för turkiska Kesk, på besök i Stockholm 2024.

Foto: Union to Union/Anna Kakuli

Ayfer Koçak från fackförbundet Kesk i Turkiet som arbetar mot de politiska beslut och mångåriga rättsprocesser som drabbat offentliganställda i Turkiet vittnar om det hårda klimatet för facken i Turkiet.

- Vi har sju kollegor i fängelse och hundratals pågående rättsfall. Vi ser också hur regeringens attacker mot fackligt aktiva kvinnor ökar, säger Ayfer Koçak, ordförande för turkiska Kesk.

 

 

Kesks internationella sekreterare Osman İşçi, som besökte Sverige i samband med Fackförbundet ST:s kongress, satt fängslad i ett år för sitt fackliga arbete.

- Det är lätt att bli dömd, det är lätt att bli ivägskickad till fängelset men det är väldigt hårt att sitta i fångenskap. Förhållandena i fängelserna är mycket svåra, säger Osman İşçi som delade cell med två personer under ett år.

Även så kallad union busting, där arbetsgivare aktivt motarbetar fackliga rättigheter, är ett utbrett problem i Turkiet och bidrar till att landet hamnat på fackens svarta lista.

- Vi vet att företag lär av varandra, precis som repressiva regeringar gör, säger Ayfer Koçak som menar att kränkningarna av mänskliga rättigheter i arbetslivet i Turkiet följer samma mönster som i andra länder där fackliga rättigheter kränks systematiskt.

Oroande trend i Europa

Årets rapport visar att Europa som region har den största tillbakagången för arbetstagares rättigheter sedan mätningarna inledde för elva år sedan. Global Rights Index redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter globat enligt en femgradig skala från 1 till 5+ där 1 är bäst. Europas genomsnittliga betyg ligger 2024 på 2,73 vilket är en försämring jämfört med 2,56 från mätningen 2023. Europa har under det senaste decenniet haft den brantaste nedgången i mätningarna bland alla regioner. Finland, Schweiz och Kirgizistan hör till de länder som får sämre betyg än 2023 och drar ner snittet i Europa.

Vill du veta mer om utvecklingen i ett specifikt land eller region? Besök då faktabanken som sammanställts med stöd av Union to Union: globalrightsindex.org

Mer information

Läs hela rapporten här:

Global Rights Index 2024

Vill du veta mer om utvecklingen in ett specifikt land? Besök faktabanken som sammanställts med stöd av Union to Union: globalrightsindex.org

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.