Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En bild på byggarbetare som lastar tegelstenar

Informella arbetstagare i Nepal lastar tegelstenar.

Foto: Crispin Hughes/Panos pictures

Enkät: partierna om det globala ansvaret

2022-08-24

Inför valet har Union to Union frågat sju riksdagspartier om deras biståndspolitik och hur de ser på mänskliga rättigheter och demokrati i arbetslivet globalt. Med utfrågningen vill vi påminna om att valet inte bara handlar om nationella frågor utan även om de globala.

– Det finns en biståndsvilja hos majoriteten av de tillfrågade riksdagspartierna, men vi får se hur verkligheten blir efter valet. Frågan om Sveriges globala ansvar och 1 %-målet är oerhört viktig och har hittills diskuterats alldeles för lite, sammanfattar Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Just nu står vi inför ett delvis nytt världsläge med krig i vårt närområde, demokrati på nedgång samtidigt som hungern och fattigdomen ökar. Enligt Union to Unions generalsekreterare Maria måste vi stå upp för vårt globala ansvar, nu mer än någonsin.

– Genom våra globala projekt ser vi dagligen hur fackförbunden och det civila samhället har en central roll i att vända det negativa världsläget. Nyckeln till en hållbar framtid är att människor kan försörja sig. Ett fortsatt starkt utvecklingssamarbete är en förutsättning för att facken ska kunna bedriva det här viktiga arbetet.

Klippen med de tillfrågade riksdagspartierna hittar du här nedanför, samt i våra sociala medier.

Socialdemokraterna:

Centerpartiet:

Miljöpartiet:

Vänsterpartiet:

Kristdemokraterna:

Liberalerna:

Moderaterna:

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.