Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En bild på två vindkraftverk
Foto: ITUC

COP 27: Från "bla bla bla” till handling

2022-11-09

Fackföreningsrörelsen är självklart på plats under FN:s klimatmöte COP27, som pågår nu i november i Egypten. Det handlar om mänskliga rättigheter i arbetslivet och global klimaträttvisa:

– Alla arbetstagare över hela världen påverkas av klimatförändringarna och omställningen till en fossilfri framtid måste garantera anständiga jobb, säger Bert De Wel, världsfacket ITUC:s klimathandläggare, på plats i Sharm el-Sheikh.

Att klimatmötet COP27 äger rum just i Egypten är givetvis bekymmersamt. Enligt ITUC:s granskning Global Rights Index är Egypten ett av världens tio värsta länder för arbetstagare.

Placeringen på ”fackens svarta lista” beror på systematiska kränkningar av fackliga och andra mänskliga rättigheter. ITUC uppmanar Egyptens regering att omedelbart följa internationell rätt och släppa alla fackliga och andra människorättsaktivister som fängslats.

Fackförbunden nyckelspelare

Utgångspunkten för COP27 är Parisavtalet från 2015, med målet att den globala temperaturhöjningen inte ska gå över max 1,5 grader – främst genom minskade utsläpp. Förhoppningen är nu att världen ska gå från ”bla bla bla” till handling.

Under samtalen om klimaträttvisa påminner fackföreningsrörelsen ständigt om att arbetstagarna och fackförbunden är nyckelspelare och måste prioriteras. I centrum för Parisavtalet står anständiga arbetsvillkor och trygga jobb, för att en hållbar omställning av ekonomi och arbetsmarknad, en Just Transition, ska bli möjlig.

Gröna jobb – enorm potential

FN:s ambition är att det ska skapas 400 miljoner nya, klimatsmarta jobb och att systemet med socialförsäkringar ska breddas. Oerhört viktigt, då ITUC räknar med att mer än 60 procent av världens arbetstagare försörjer sig på informella, otrygga jobb, utan några fackliga rättigheter.

Enligt ITUC:s avgående generalsekreterare Sharan Burrow innebär global klimaträttvisa en enorm potential:

– För vart tionde jobb inom förnybar energi får du fem till tio jobb inom tillverkning, och 30 till 35 i den bredare ekonomin, framhåller Sharan Burrow. 

Tre fackliga krav

Inför COP27 har fackliga representanter träffats, och enligt det globala facket IndustriAll formulerat följande krav:

  • Det finns ingen annan väg är Just Transition
  • Skador och förluster orsakade av klimatförändringar måste ersättas
  • De som orsakat klimatkrisen måste betala

”Lösningen måste skapas!”

Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, poängterar hur viktiga fackförbunden är för global klimaträttvisa:

–  Facken behövs för att se till att de nya jobben som skapas är anständiga, säger Maria Nyberg och tillägger:

–  Och en sak vet vi: vi kan inte önska fram en lösning. Den måste skapas!

Text: Maja Aase

Mer information

COP 27 hemsida

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.