Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Journalisten Natalina Andrade har gått en klimatkurs, som betytt mycket för ökad kunskap.
Klimatkursen på plats i Kap Verde var mycket betydelsefull, enligt ”A Nação”:s journalist Natalina Andrade. Detta för att landets redaktioner ska kunna fördjupa bevakningen av miljö- och klimatfrågorna.
Foto: Jornal ”A Nação”

Klimatkurs ögonöppnare om mediernas roll

2022-01-12

För att öka kunskapen om klimatkrisen har journalister på Kap Verde nyligen gått en specialutbildning, med stöd av Union to Union.

– Kursen överträffade alla mina förväntningar, säger Natalina Andrade, reporter på tidningen ”A Nação”. Nu vet jag mer om hur vi journalister kan göra skillnad.

Den två dagar långa utbildningen hölls i huvudstaden Praia, och i sitt invigningstal slog Lourenço Andrade Lopes, premiärministerns biträdande statssekreterare, fast att det är oerhört angeläget att journalister kan klimatfrågorna.

– Vi behöver välutbildade journalister som är objektiva och utgår från sanningen, sa Lourenço Andrade Lopes, som förklarade att klimatkursen är ett bevis på pressfriheten, inte bara i Kap Verde utan i hela Afrika.

Ökad insikt om mediernas roll

Bakom utbildningen stod det kapverdiska journalistförbundet AJOC, Journalists Association of Cape Verde, det globala journalistfacket IFJ och Union to Union. 25 yngre journalister deltog, liksom en grupp universitetsstudenter, och inriktningen var, förutom orsaker och konsekvenser av klimatförändringarna, även metoder för effektiv klimatbevakning.

Enligt Natalina Andrade resulterade kursen i många nya idéer och insikter, inte minst hur hennes redaktion brukar bevaka miljö- och klimatfrågor:

Fördjupad klimatambition

– Vi rapporterar bara om enstaka händelser utan att ta upp orsakerna till klimatkrisen, säger Natalina Andrade och berättar om sin nya ambition att fördjupa journalistiken: 

– Det handlar om de långsiktiga konsekvenserna, hur klimatkrisen påverkar oss, vad vi kan göra åt det och vi ska också till klimatdebatt.

Expertfakta avgörande

På ”A Nação”:s redaktion i huvudstaden Praia jobbar Natalina Andrade både med veckotidningens you tube-kanal och med printupplagan. Hon bevakar breda samhällsfrågor, inklusive miljö och klimat, och att gå utbildningen var självklart:

–  Det är väldigt viktigt att få fakta direkt från experterna.

Extremväder allt vanligare

Ögruppen och turistdestinationen Kap Verde påverkas kraftigt av klimatförändringarna och översvämningar och torka har blivit allt vanligare. 80 procent av landets drygt 500 000 invånare bor dessutom vid kusterna, som hotas av stigande havsnivåer och erosion.

Enligt Pa Louis Thomasi, chef för det globala journalistfacket IFJ:s Afrikakontor, är klimatkursen på Kap Verde en angelägen satsning, inte minst för att öka människors kunskap och bidra till beteendeförändringar.

– Mediernas roll är betydande i kampen mot den akuta klimatkrisen, som redan orsakat enorma skador och hotar miljontals människors försörjning på vår kontinent, säger Pa Louis Thomasi.

Text: Maja Aase

 

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.