Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Regnskogsskövling

Regnsskogsskövling i Apui, södra delen av Amazonas, Brasilien

Foto: Lalo de Almeida

Fackligt nätverk stärker hoppet för Amazonas

2022-11-14

Samtidigt som larmrapporterna från FN:s klimatmöte COP27 duggar tätt växer hoppet för Brasiliens regnskog. Mycket talar för att landets nye president Luiz Inácio ”Lula” da Silva gör Amazonas framtid till en utrikespolitisk huvudfråga. När Union to Union och GS-facket just nu är på plats i Brasilien diskuteras både vikten av hållbar skogsavverkning och behovet av anständiga arbetsvillkor. 

Under sin projektresa i Brasilien har Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, och Catarina Silveira, Just Transition-ansvarig, varit med på det globala facket BWI:s seminarium om Amazonas fackliga nätverk. Nätverket har startats med stöd av Union to Union och samarbetsorganet SBTF, Svenska Bygg- och Träfacken.

Amazonas – jordens lungor 

Nätverket arbetar för att lyfta fram betydelsen av hållbara leverantörskedjor, där fackliga och andra mänskliga rättigheter respekteras, med hänsyn till både goda arbetsvillkor och miljö och klimat. 

Amazonas är världens största sammanhängande regnskog och är spridd över nio länder, med 60 procent i Brasilien. Denna enorma naturresurs kallas ofta för jordens lungor och Amazonas är med andra ord en avgörande faktor för inte bara Sydamerikas utan hela världens överlevnad och framtid. 

Brutal avverkning

Under Brasiliens förre president Jair Bolsonaro ökade den illegala skogsavverkningen kraftigt och Bolsonaro avskedade dessutom flera chefer för de statliga organ, som ska övervaka tillståndet för Amazonas. 

Att regnskogen avverkats så pass brutalt har fått stora konsekvenser för klimatet. Villkoren för dem som jobbar med avverkningen har också kraftigt försämrats, och många tvingas försörja sig under mycket otrygga omständigheter eller inom den illegala avverkningen.

Samarbete med lokalsamhället

Därför är den fackliga utgångspunkten mycket tydlig: en hållbar utveckling för Amazonas måste handla om respekt både för miljön och dem som bor och jobbar i regnskogen.

Tony Berggren, GS-fackets ombudsman med lång erfarenhet av Amazonas-frågan, var en självklar aktör under seminariets diskussioner om hur det fackliga nätverket kan samarbeta med lokalsamhället och ursprungsbefolkningarna, som drabbas mycket påtagligt av den utsatta situationen.

En avgörande framtidsfråga

Enligt Maria Nyberg och Catarina Silveira är det oerhört viktigt att de fackliga lösningarna, för en klimatsmart och socialt hållbar framtid, tas fram i nära samarbete med dem som bor och arbetar i Amazonas.

Omvärlden måste också få mer information och kunskap om det svåra läget. Amazonas berör hela mänskligheten och utvecklingen måste vändas, för den framtid som vi alla behöver och vill ha.

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.