Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto på Nadia Bergaoui från det tunisiska jordbruksfacket

Nadia Bergaoui.

Foto: Martin Falkman

Stora utmaningar för jämställdheten i Tunisien

2023-03-17

Fackförbunden i Tunisien kämpar för bättre villkor på arbetsplatserna – och för ökad jämställdhet. Men det är inte enkelt.
– Kvinnor som arbetar inom jordbruket på landsbygden har det tufft. De är de bortglömda kvinnorna, säger Nadia Bergaoui från det tunisiska jordbruksfacket.

Tunisiens jordbruk är en viktig inkomstkälla för landet. Bland det som odlas mest finns oliver, dadlar, citrus och grapefrukt. Att vara jordbrukare i Tunisien är tufft, generellt, men ännu tuffare för kvinnor.

– Visst har vi kommit en bit med jämställdheten, men det är långt kvar och stor skillnad mellan städerna och landsbygden. På landsbygden är kvinnor inte fria. Kvinnliga lantbrukare kan inte röra sig fritt, delta i möten eller i politiska möten på samma sätt som i städerna, säger Nadia Bergaoui som är koordinator på det tunisiska jordbruksfacket.

Nadia Bergaoui nämner flera stora problem, inte bara låga inkomster och stora löneskillnader. Hon berättar att kvinnliga lantbrukare marginaliseras av landets regering. Hon berättar också om otrygga transporter, om trakasserier och utanförskap.

– Så länge kvinnor inte har fullständiga rättigheter kan vi inte tala om frihet, säger Nadia Bergaoui, som menar att många av landets kvinnor arbetar i motvind.

– Men jag är stolt över att representera dessa kvinnor. De är de bortglömda kvinnorna. Bortglömda av staten och av det internationella samfundet. Den enda gång de uppmärksammas är vid 8 mars på Internationella kvinnodagen.

För att öka jämställdheten inom fackförbund driver Fackförbundet ST, tillsammans med lokala fackförbund i Tunisien och den globala fackliga federationen PSI (Public Services International) ett jämställdhetsprojekt i Mellanöstern och Nordafrika.

Målet är att fler kvinnor ska bli medlemmar i fackförbund – och att fackförbund i regionen ska ha kapacitet att utbilda kvinnliga ledare. Och det ger resultat.

– Antalet kvinnor som lyckats nå ledarpositioner har ökat i många av de fackförbund som ingått i projektet. Att nå ledarpositioner möjliggör för fler kvinnor att arbeta för att försvara fackliga rättigheter och för att bekämpa diskriminerande samhällsstrukturer, säger Magnus Runsten som är internationell handläggare och projektkoordinator för Fackförbundet ST.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.