Hoppa till huvudinnehåll
Bild
I väntan på bussen i eSwatinis största stad Manzini. I år firar landet, som tidigare hette Swaziland, 50-årsjubileum som självständig stat.
Foto: Foto: Lasse Nilsson

Våld och trakasserier i eSwatini

2019-02-06

"Kvinnorna lider, våldet underminerar hälsan, säkerheten och värdigheten. Det leder till oönskade graviditeter, HIV och andra sjukdomar. Till och med till döden", säger Irene Khumalo, sjuksköterska, aktiv i fackförbundet SWADNU och ordförande i kvinnokommittén inom PSI, det globala facket för offentligt anställda. Lasse Nilsson från Tidningen Vision träffar henne under en reportageresa till eSwatini, tidigare Swaziland. 

I eSwatini har varannan kvinna utsatts för våld, främst i hemmet men också på jobbet. I reportaget ”Fri från våldet” berättar administratören Zodwa hur hon lyckades ta sig ur våldsspiralen med hjälp av facket.

Sedan 2014 pågår ett arbete för att få FN-organet ILO att anta en konvention för att stoppa våldet. Alla länder som ratificerar, eller antar, konventionen blir skyldiga att föra in reglerna i sin egen lagstiftning och rapportera hur lagarna följs. Målet är att konventionen ska vara klar sommaren 2019.

 

Reportaget möjliggjordes genom informationsbidrag från Union to Union. 

Du kan också söka Union to Unions informationsstöd till fackförbund och fackförbundspress. 
https://www.uniontounion.org/informationsprojekt

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.