Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Sara Blecher, Swift, och Carlynn De Waal-Smit, Saga, är nöjd med att deras gemensamma samarbete mot sexuella trakasserier i film- och tevenbranschen börjar ge tydliga resultat.
Foto: Foto: Maja Aase

Målmedvetet arbete mot sexuella trakasserier

2019-04-17

I Sydafrika fick metoo-kampanjen ett stort genomslag. Idag talar kvinnor i film- och tevebranschen öppet om utbredda, sexuella trakasserier. Tillsammans med organisationen Swift, Sisters working in film and television, har fackförbundet Saga etablerat ett nytt begrepp: ”We will swift you”. Att ”swifta” betyder att ”anmäla” – och hotet fungerar.

Kvinnor i Sydafrika, som arbetar som skådespelare på teve- och filminspelningar, är mycket utsatta. Det är farligt att röra sig på inspelningsplatserna och att ta sig till och från jobbet. En uppenbar risk är också att gå på toaletten, men trots att problemen är allmänt kända var det först i och med #metoo som trakasserierna öppet började diskuteras.

– Vi i Saga arbetar målmedvetet för att villkoren och attityden gentemot sextrakasserier i film- och teveindustri måste förändras, säger Carlynn De Waal-Smit, förbundssekreterare i Saga.

”Vi är starka”
Tillsammans med fackförbundet Saga har den nystartade organisationen Swift gjort en serie filmer och kampanjer under hashtagen #ThatsNotOk. Filmerna har spritts i sociala medier, och är ett tydligt exempel på hur Swift och Saga samarbetar med framgång.
– Vi har samlat oss mot ett gemensamt mål och fortsätter att visa att vi är starka, säger Sara Blecher, filmproducent, regissör och en av grundarna av Swift.

Swift har också sedan metoo-hösten gjort enkäter för att får fram fakta om hur arbetssituationen är i branschen. Och resultatet är talande: 67 procent av kvinnorna som arbetar som skådespelare är otrygga på jobbet. 24 procent har utsatts för sexuella trakasserier och 65 procent har sett en kollega trakasserats sexuellt av någon i maktposition.

Satsning på säkerhetsansvariga
Dessutom uppgav 71 procent att de inte hade någonstans att vända sig för att prata om sexuella trakasserier på jobbet. Därför föddes idén om särskilda säkerhetsansvariga på inspelningsplatserna, och under 2019 håller planerna på en särskild utbildning att ta form. Tanken är att en välutbildad person ska finnas på plats för att ta emot anmälningar om trakasserier, stötta och leda vidare till lämplig instans.
Sara Blecher och Carlynn De Waal-Smit ser fram emot att kunna dra igång utbildningen. Men, säger Sara Blecher:

– Vårt arbete handlar också om att få män att förstå att deras agerande kan få konsekvenser. Vi behöver ändrade lagar, en annan struktur i branschen och vi måste stärka kvinnor genom utbildning och mentorskap.

– Fler behöver helt enkelt arbeta mer som facken gör, säger Sara Blecher, inspirerad av Saga.

Kollektivavtal är målet
Tillsammans med Teaterförbundet för scen och film stöttar Union to Union sedan 2013 de sydafrikanska skådespelarkollegorna i Saga. Projektet handlar lika mycket om ömsesidigt lärande som solidaritet och om att stärka kapaciteten, jämställdheten och ledarskapet i Saga.

Facket Saga grundades 20019 och är än så länge formellt ett gille, eftersom skådespelare i Sydafrika inte räknas som ett yrke. Det långsiktiga målet för Saga är kollektivavtal enligt svensk modell.

Text: Maja Aase

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.