Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: Susanne Hedberg/Union to Union

Sätt stopp för könsbaserat våld och trakasserier i arbetslivet nu!

2019-11-26

Dags för världens länder att gå från ord till handling – ratificera ILO konventionen 190 som syftar till att skydda alla arbetstagare från våld och trakasserier i arbetslivet.

Könsbaserat våld och trakasserier i arbetslivet kan ske varsomhelst – på nätet, på jobbet, på vägen till eller från jobbet och i lunchrummet. Det är ett globalt problem och inte acceptabelt. För att få stop på detta antogs en internationell konvention i somras, vid Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) årliga arbetskonferens, International Labour Conference, som ska skydda alla arbetstagare – oavsett anställningskontrakt – från våld och trakasserier i arbetslivet.

Den globala fackföreningsrörelsen har arbetat länge med denna fråga – och nu när konventionen är på plats så måste vi också se till att den går från papper till verklighet! Genom att uppmärksamma att våld och trakasserier sker på arbetsplatser och säga ifrån – bland annat genom att delta i kampanjen #RatifyC190 och #StopGBVatWork, kan den globala fackföreningsrörelsen sätta press på världens stater att ratificera ILO konventionen 190 och rekommendation 206. Genom att ratificera konventionen förbinder sig staterna att tillämpa konventionen i nationell lag. Klagomål kan då göras mot länder för eventuella överträdelser, vilket därmed innebär ett kraftfullt instrument för att få länder att följa konventionen. Genom att Sverige ratificerar konventionen kan vi bidra till att fler länder följer efter.

Fackligt utvecklingssamarbete för en tryggare arbetsmiljö

Våld och trakasserier i arbetslivet sker runt om i världen men det går att påverka. Flera av Union to Unions utvecklingsprojekt handlar om att stärka fackförbund i låg- och medelinkomstländer i deras arbete för en tryggare arbetsmiljö.

Ett exempel är det globala projektet med Seko och den globala federationen för facken i transportsektorn, ITF, och facket MSTKS som organiserar anställda på det statliga bussbolaget i delstaten Maharashtra i västra Indien. Sedan projektet startade har kvinnor fått utbildning i hur de ska arbeta mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen och trakasserier sopas inte längre under mattan av arbetsgivaren utan tas på allvar och kan leda till varningar, omplaceringar eller uppsägningar av förövaren. Projektet har medfört att kvinnors arbetsmiljö på bussarna blivit tryggare.

Ett annat exempel är projektet Promote women's participation in their unions Africa som drivs av de tre svenska förbunden Kommunal, Livs och HRF samt det globala facket för livsmedel, lantbruk och hotell, IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Associations). Bara under 2018 resulterade det projektet i att 16 nya avtal om skydd mot sexuella trakasserier har undertecknats!

Gör din röst hörd

Tillsammans är vi starka. Delta i den globala kampanjen som pågår just nu för att sätta press på världens länder att ratificera ILO konventionen. Ta ställning och säg ifrån. Våld och trakasserier i arbetslivet är inte okej!

Detta kan du göra:

  • Använd hashtaggen #StopGBVatWork och #RatifyC190 och skriv några ord i sociala medier om varför du väljer att ta ställning. Tagga gärna @uniontounion.
  • Läs mer om kampanjen #RatifyC190 på världsfacket ITUC:s kampanjsida. Där hittar du även material som du kan sprida i sociala medier, i din fackklubb eller på din arbetsplats.

Fördjupa dig!

  • Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union to Union, reder ut varför just en ILO konvention är ett viktigt globalt verktyg i kampen mot könsbaserat våld och trakasserier i arbetslivet. Läs mer här.
  • Titta på vårt seminarium från i höstas som handlade just om vad som diskuterades och beslutades om vid Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) årliga arbetskonferens, International Labour Conference.

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.