Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Textilfabrik på Mauritius
Foto: Foto: David Lundmark (Dagens Arbete)

Mauritius: Bakom paradiskulissen

2018-06-26

Mauritius förknippas med sina paradislika miljöer. Det få vet är att det även finns ett utbrett utnyttjande av migrantarbetare i ö-rikets textilfabriker. Kontrakten är hårda och erbjuder sällan möjligheter att lämna ön för att besöka sin familj i hemlandet.

Mauritius textilsektor bygger på migrantarbetare från länder som Bangladesh, Indien, Madagaskar och Sri Lanka. I fabrikerna tillverkas kläder till stora märkesjättar av människor med undermåliga villkor som ofta fått sina pass beslagtagna. Vissa har kontrakt, andra är kontraktslösa. Söndagar är lediga, men 12 timmars arbetsdag sex dagar i veckan tar ut sin rätt.

Till Dagens Arbete berättar en man som i reportaget kallas Ahmed att trots att han arbetat i över två år i en fabrik på Mauritius att han nästan aldrig sett havet. Den lediga dagen vilar och tvättar han. Männen har ändå på pappret större rörelsefrihet än kvinnorna, som till större del är hänvisade till bostadsområdet som arbetsgivarna upplåter.

IF Metall, Unionen och Pappers är de svenska förbund som är aktiva i detta projekt.

Läs hela reportaget från Mauritius på Dagens Arbetes hemsida. Reportaget har möjliggjort genom resereportagebidrag till Dagens Arbete från Union to Union.

Bostadshus för migrantarbetare                        Foto: David Lundmark


Om projektet
Projektet i Mauritius ingår i ett regionalt utvecklingsprojekt som involverar flera länder i Afrika söder om Sahara. I Afrika söder som Sahara är den ekonomiska utvecklingen varierande med stark tillväxt, industrialisering och ökad utbildningsnivå på flera håll men samtidigt ökande arbetslöshet och växande informell ekonomi. Över 70 procent av arbetstagarna är i osäkra anställningar.

Den fackliga utvecklingen är även den varierande, på många håll fragmenterad och låga medlemsantal. Många förbund i Afrika söder om Sahara har stora behov inom utbildning och organisationsutveckling. Särskilt vad gäller facklig utbildning, interndemokrati, ekonomihantering, jämställdhet och strategisk planering. Det här projektet syftar till att stödja de involverade förbunden med organisationsutveckling utifrån individuellt utformade planer för organisationsutveckling.

Detta bidrar till att facken kan organisera fler medlemmar, få bättre förhandlingsposition och stärkta möjligheter att driva förbättrade arbetsvillkor. Särskild hänsyn ges kvinnor och ungas möjligheter att representeras fackligt och driva sina frågor. 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.