Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Studiecirkel i Kambodja, med lokala förbund inom textilsektorn. Ett studiecirkelprojekt, finansierat av Union to Union, med syfte att utbilda folk kring sina mänskliga och fackliga rättigheter.
Foto: Foto: Karin Lindström

En textilarbetares verklighet

2018-06-12

De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats och med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben. Med det följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. På årets Mänskliga Rättighets-dagar i Jönköping, 9-11 november, belyser därför Union to Union problemen med utvecklingen inom textilindustrin genom den interaktiva textilfabriken ”sy för livet” där man får testa på livet som en Kambodjansk textilarbetare.

I den interaktiva textilfabriken "Sy för livet" testar man på att ha en textilarbetares superstressiga ackord genom att sy fast fickor. Textilindustrin är Kambodjas största exportsektor, med totalt 600 000 anställda. Den kambodjanska minimilönen har länge kritiserats för att ligga under en faktisk levnadslön, det vill säga vad det kostar att leva i landet och täcka nödvändiga kostnader.

Textilindustrier flyttar till länder där den fackliga rörelsen är svag och arbetstagare har svårt att hävda sina rättigheter och rätt till anständiga arbetsvillkor, vilket innebär otrygga och usla arbetsvillkor med låga löner.

Facken motarbetas

Kambodja är ett land där facklig organisering motarbetats och fackligt aktiva trakasserats. I en rapport från Human Rights Watch 2015 ”Work faster or get out” kunde de rapportera att fackligt aktiva hotas och avskedas av fabrikerna. Ofta tillämpas också korta, otrygga anställningar för att göra det svårare för arbetstagarna att organisera sig. I 2017 års rapport från världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex, rapporterades det om hur arbetstagare blir hotade om arrestering och sparken om de försöker organisera sig eller vill utkräva sina rättigheter.

Svenska fack jobbar för att stärka dessa arbetstagare

Union to Union driver tillsammans med svenska fack och systerorganisationer fackliga utvecklingsprojekt över hela världen. Däribland stödjer vi projekt som till stor del riktar sig till textilindustrin i Kambodja tillsammans med förbund som IF Metall. Ett viktigt resultat i det arbetet uppdagades förra hösten då textilarbetarfack i Kambodja kom överens med regering och arbetsgivare om en högre minimilön. En strategi i utvecklingsarbetet är att samarbeta med H&M som bland annat har producenter i landet.

- Alla arbetstagares rättigheter är mänskliga rättigheter, säger Sigrid Bergfeldt, programchef på Union to Union. Genom facklig organisering kan vi främja anständiga arbetsvillkor och en hållbar utveckling.

Fackets arbete internationellt

Förhoppningen är att vår monterutsällning leder till intressanta och viktiga samtal om fackets internationella arbete och hur man som privatperson kan engagera sig för att hjälpa personer som lever i länder där den fackliga organiseringen är svag.

– Vi vet att ju mer de fackliga rättigheterna respekteras av stater och arbetsgivare, desto mer rättvist och jämlikt i samhället, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som är världens största fackliga organ med 181 miljoner medlemmar i 163 länder.

Om ni ska på MR-dagarna i Jönköping är ni jättevälkomna till vår monter (nr. 53). Man kan även följa vad som händer genom vår Instagram, @Uniontounion.
 

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.