Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: Solidarity Center/Carlos Villalon licensierad under CC BY 2.0

Ethical Trading Initiative – för schysta villkor i världshandeln

2019-12-13

Union to Union tillsammans med svenska företag, fackförbund, civilsamhälle och offentliga aktörer går nu samman för att främja goda arbetsvillkor i produktionsländer. Genom att bilda Ethical Trading Initiative (ETI) i Sverige skapas en plattform där aktörer samarbetar kring komplexa leverantörsledsfrågor och bidrar till schysta arbetsvillkor runt om i världen.

Runt om i världen stärker Union to Union tillsammans med de svenska fackförbunden fackliga organisationers kapacitet genom utvecklingsprojekt. På så vis kan de på ett effektivt sätt engagera sig i social dialog och bidra till hållbara, globala leverantörskedjor och en rättvis omställning, en så kallad Just Transition. (Läs mer om det här). Nu tar Union to Union ytterligare ett steg i detta arbete genom att vara med och bilda ETI Sweden.

”Dagens globaliserade produktion skapar möjligheter för bättre levnadsvillkor för miljontals arbetstagare, men innebär också utmaningar gällande arbetstagares rättigheter. Som fackförbundens biståndsorganisation kan Union to Union inom ETI Sweden bidra med kunskap och erfarenheter från svenska fackförbunds utvecklingssamarbete i låg-och medelinkomstländer, och verka för att fler människor får anständiga arbetsvillkor”, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.

Arbetet för schysta arbetsvillkor inom leverantörskedjor behövs, både i Sverige och globalt. För trots att arbetet med att säkra schysta arbetsvillkor i komplexa globala leverantörsland går framåt i första led finns varken spårbarhet eller transparens längre bort i kedjan, där riskerna är som störst. Genom bildandet av ETI Sweden skapas nu fler förutsättningar för verklig förändring, både i Sverige och internationellt.

”Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Möjligheten att utöva sina rättigheter på arbetsplatsen är dessutom en förutsättning för arbetstagare att också uppnå andra rättigheter. I arbetet för dessa rättigheter behövs ett brett samarbete och en förtroendefull dialog mellan flera olika aktörer, och därför är detta initiativ i helt rätt riktning. ETI kompletterar andra värdefulla initiativ, som till exempel Global Deal, vilket också är ett centralt verktyg för hållbara leverantörskedjor”, berättar Sofia Östmark.

Läs hela pressmeddelandet om bildandet av Ethical Trading Initiative Sweden här.

Grundande organisationer av ETI Sweden är:
Axfoundation, Coop Sverige, Fairtrade Sverige, LO, Oxfam Sverige, Systembolaget, Unionen, Union to Union, Västtrafik.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.