Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Susanne Hedberg

Friheten i Belarus är vit och röd

2021-03-25

Längtan och kampen för frihet och demokrati är stark i Belarus. Höstens fredliga demonstrationer fortsätter, och just idag uppmärksammas Frihetsdagen, till minne av den korta period då var Belarus var ett fritt land. I en personlig krönika skriver Union to Unions medarbetare Lana Willebrand om folkets mod och hopp. 

I dag, den 25 mars, firar det demokratiska Belarus sin frihetsdag, Dzen Voli. Just den här dagen, år 1918 och under första världskriget, förklarade Belarusiska folkrepubliken sin självständighet. Friheten varade inte länge: bolsjevikerna tog makten och den sovjetiska republiken bildades 1919. 

Under Lukasjenkas illegitima regim, speciellt efter valdagen den 9 augusti 2020, är alla symboler som påminner om den belarusiska folkrepubliken förbjudna. Men under alla år har den 25 mars ändå uppmärksammats, som ett minne av belarusiernas strävan efter att få bestämma över sina liv och sitt land. 

FREDLIGA PROTESTER
Förbudet betyder att de som har på sig något i den fria flaggans färger – vitt-rött-vitt – kan få böter och till och med frihetsberövas, även om de inte ens är ute på en offentlig plats utan bara sitter hemma. Ser ni mitt smycke, med en liten, keramisk kula? Tänk att jag skulle kunna få böter för att jag har på mig det här smycket på jobbet! 

Efter valdagen i höstas har det belarusiska folkets demonstrationer och protester fortsatt att vara fredliga. Människor håller inget annat än blommor, ballonger och affischer med påhittiga slagord i sina händer. Ändå vet vi att Lukasjenka inför den 25 mars förbereder sina styrkor, kravallpolisen och armén i städer och byar. 

MAJORITETEN VILL FÖRÄNDRING
På flera större industriföretag har strejkkommittéerna kallat till strejk. Människor vet att de riskerar mycket, både hälsan och jobbet, om de lägger ner sitt arbete. Men trots det är belarusierna, som kräver en förändring, i majoritet. 

De organiserar sig och ingår i en stor, demokratisk diskussion om landets framtid. De övar på att komma överens, på jobbet, i strejkkommittéerna och under mötena med de oberoende fackföreningarna. 

”DELA MIN GLÄDJE”
Även om den är osynlig i nyhetsrapporteringen och för omvärlden, är förändringen på gång. Det är ett demokratiskt land som byggs upp på nytt och jag hoppas att vi lyckas bättre än 1918. Om ni vill, dela gärna Frihetsdagens glädje med mig, färgerna är vitt-rött-vitt. 

Dela glädjen som kampen för frihet och demokrati för med sig. Leta aktivt efter information och var med i stödkampanjer, genom sociala medier och genom ditt fackliga engagemang. 

Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev, som nyligen gästade Uppsala internationella litteraturfestival, svarade så här på frågan ”Hur kan vi hjälpa er?”: 

Det räcker inte
Att dela lidandet 

Endast
Delad glädje 

Kan föröka 
vår styrka 

Kan hjälpa
Att komma ut i ljuset.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.