Doha, Qatar.
Allt hårdare kritik mot slavarbetet i Qatar
2022-10-26
Tack vare fotbolls-VM har världen fått upp ögonen för Qatar: det lilla, rika landet utan demokrati eller mänskliga rättigheter, men med slavliknande villkor för miljoner migrantarbetare.
– Vi är skyldiga att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra migrantarbetarnas villkor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
För tolv år sedan utsåg internationella fotbollsförbundet Fifa ett av världens rikaste länder – utan vare sig demokrati eller fotbollstraditioner – till värdnation för herrarnas världsmästerskap i fotboll 2022.
Qatar är ett land utan mänskliga rättigheter eller fria fackföreningar och där hbtqi-personer riskerar att slumpmässigt fängslas och misshandlas. Att tusentals migrantarbetare har dött på grund av villkoren är känt sedan länge.
Fackligt arbete i hemlighet
För fackförbundet Byggnads är fotbolls-VM i Qatar en prioriterad fråga, på grund av migrantarbetarnas omänskliga förhållanden. Byggnads har sedan 2013 besökt Qatar flera gånger för att kontrollera arbetsmiljön, och då upptäckt livsfarliga brister. Arbetet för att stötta och stärka migrantarbetarna har till stor del fått ske i hemlighet.
För att klara av att bygga ut infrastruktur och arenor har miljoner migrantarbetare, både kvinnor och män, rest till Qatar för att arbeta. Migrantarbetarna utgör uppemot 95 procent av landets arbetskraft och förutom att bygga fotbollsarenor jobbar de som hushållsanställda i privata hem eller kör taxi, serverar på restauranger och städar på hotell.
Övergrepp och trakasserier
Att migrantarbetare lämnar sina hemländer, som Nepal, Indien och Filippinerna, handlar om ren överlevnad. Den utbredda fattigdomen tvingar människor över hela världen att ta de jobb som de kan få, ofta under slavliknande villkor. Nu diskuterar omvärlden Qatar, men landet är långt ifrån ensamt om att leva på utnyttjad arbetskraft.
Vardagen för migrantarbetare med övergrepp, uteblivna löner och alla möjliga former av systematiskt utnyttjandet är både välkänt och väldokumenterat. Många är också satta i skuld, efter att de tvingats betala dyrt för att över huvud taget kunna ta sig till jobbet i Qatar.
Förbättringar bara i teorin?
Under många år har fackförbundet Byggnads och det globala facket BWI tryckt på för mänskliga rättigheter och för att arbets- och levnadsvillkoren ska bli bättre. Minimilönerna i landet ska också ha höjts och Qatars regering har ändrat i arbetslagstiftningen och slopat det så kallade kafalasystemet, som går att likna vid livegenskap – åtminstone i teorin.
Fortfarande rapporteras det om att hårdnackade arbetsgivare sätter stopp för missnöjda migrantarbetare att byta jobba eller lämna landet.
Hårda krav på Fifa
Under åren har kraven växt på att FIFA ska agera kraftfullt för att Qatar ska börja respektera fackliga och andra mänskliga rättigheter. Parallellt arbetar Byggnads och BWI för att Qatar ska införa ett center för migrantarbetare, för stöd och vägledning i exempelvis säkerhets- och juridikfrågor.
– Målet är att fotbolls-VM faktiskt ska lämna något positivt efter sig. Vi ska få den qatariska regimen att leverera något som finns kvar efter att VM-cirkusen dragit vidare, säger Johan Lindholm i en intervju med nyhetsbyrån TT.
Text: Maja Aase