Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg i orange tröja, glad första dagen på nya jobbet
Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.
Foto: Susanne Hedberg/Union to Union

"Metoden är fackligt arbete. Varken mer eller mindre"

2022-01-21

Vad har hänt, vad har gjort störst intryck - och vad händer framöver? Union to Unions nya generalsekreterare Maria Nyberg sammanfattar sina två första veckor.

Det sägs att tiden går fort när man har kul och nu har mina två första veckor som generalsekreterare på Union to Union snart passerat.

Under denna första period har jag framförallt ägnat mig åt att träffa mina nya kollegor. Alla medarbetare på Union to Unions kansli. En sak är tydlig: trots att mötena hållits digitalt är den kunskap och det engagemang som finns på kansliet uppenbar.

Intrycken har varit många. Det jag slås av, först och främst, är vilken viktig och varierande verksamhet som bedrivs. Det är mängder av samarbeten att ta hand om. Ibland lite komplicerade processer av ansökningar, indikatorer och utvärderingar. Allt detta måste jag förhålla mig till – och det gör jag mer än gärna. Samtidigt är grunduppdraget på sätt och viss enkelt: att jobba med fattigdomsbekämpning och demokratiutveckling tillsammans med fackliga parter i Sverige och världen.

Metoden är fackligt arbete. Varken mer eller mindre.

Jag har tidigare sagt att detta är mitt drömjobb. Det är jag helt övertygad om att det kommer fortsätta vara. Jag har flera gånger, under den första tiden, fått gåshud på möten – bara av att diskutera de frågor vi gör. Av att få lyssna på berättelser från andra delar av världen. För mig är detta ett så viktigt arbete, det kan inte poängteras nog!

Möten kommer, såklart, att utgöra en stor del av min tillvaro den närmaste tiden. Möten med medarbetare på kansliet, med förbund, med andra organisationer och med de globala fackliga federationerna.

Jag bär alltid med mig ett anteckningsblock. I det har jag noterat olika intryck, tankar och kloka ord. Blocket kommer såklart att fyllas så småningom, men jag ser fram emot att fylla ännu fler. Men mest av allt – såklart – ser jag fram emot att faktiskt göra verkstad av de saker som sagts och tänkts under denna första tid.

Har du några funderingar på hur vi tillsammans kan öka medvetenheten och förståelsen för hur viktigt det fackliga, globala, utvecklingssamarbetet är? Hör av dig till mig på maria.nyberg [at] uniontounion.org (maria[dot]nyberg[at]uniontounion[dot]org)!

På återhörande!

Maria Nyberg

Generalsekreterare Union to Union

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.