Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union.
Maria Nyberg: Valdebatten var både snål och snäv
2022-09-22
I sin senaste krönika i Norrländska Socialdemokraten skriver Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg om valet - och om hur biståndet behandlades i debatten.
Denna krönika publicerades på NSD.se den 22 september 2022.
Så här ett par veckor efter valet, och strax före riksdagens öppnande, är jag fortfarande fundersam.
Trots alla våra kriser – inflationen, kriget i Ukraina och klimatkatastroferna – var debatten under valrörelsen märkligt snål och snäv.
Ibland fick klimatet utrymme. Men när frågor om vår omvärld dök upp blev svaret ofta att Sverige inte längre har råd att ta globalt ansvar eller driva en politik för internationell solidaritet. Och jag tror inte att jag är ensam om att tycka att valet hösten 2022 liksom förvandlades till en intern angelägenhet, inriktad på våra enskilda liv, privata problem och personliga angelägenheter.
Inte så konstigt kanske: partiledarnas vallöften regnade över oss med generösa utfästelser om hur just hens parti skulle se till att just jag skulle få det ännu lite bättre.
Men det var inte framför allt mig själv jag hade i tankarna när jag stod där i valbåset.
Jag tänkte istället på hur valet i grunden handlar om demokratin, om planetens gröna omställning, om migrationskriserna och världens växande klyftor, om den kroniska hungern och bristen på mänskliga rättigheter – och på våra barn och barnbarns och alla miljarder människors framtid.
Känslan så här veckorna efteråt är att valet handlade om rätten att slippa tänka på omvärlden. Där biståndet, och våra insatser för att ge fler människor möjligheten att leva i demokratier, beskrevs som svarta hål i budgeten och där medmänskligheten hamnade i skuggan av regler och begränsningar.
Men jag fortsätter ändå att hoppas på att valrörelsen inte är en förhandsvisning av vår nya globala politik. Jag vet att vi i Sverige kan och vill bry oss om hur andra har det. Varje år skänker privatpersoner miljarder till organisationer med välgörande ändamål. Och det visar att vi klarar att samtidigt hålla flera saker i huvudet: som oron för stigande räntor och höga matpriser, samtidigt som vi engagerar oss för freden i Ukraina och köper Fairtrade-märkt kaffe.
Sverige, liksom alla andra FN-medlemmar, har lovat att ingen ska lämnas utanför i det globala, gemensamma samarbetet för en hållbar värld. Enligt de 17 globala målen ska vi tillsammans se till att utrota fattigdomen, skapa anständiga jobb och minska ojämlikheterna.
Sverige har ett ansvar för att människor får rimligare arbetsvillkor och trygg försörjning, och för att fler ska få leva i en demokrati.
Det är klokt att ta det ansvaret, eftersom vi vet att det skapar förutsättningar för en tryggare, mänskligare värld. För vår egen och för allas skull, nu och i framtiden.
Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union