Fackliga röster om fjolårets största utmaningar
2021-06-10
Det är omöjligt att förbise pandemins påverkan på det fackliga arbetet runt om i världen. Hur såg det egentligen ut? Här svarar fackförbund, globala fack och fackliga organisationer på frågan ”Vilka var de största utmaningarna under året som gick?”
”Den största utmaningen var att organisera arbetstagare och fabriker. På grund av pandemin stängde många fabriker ner, vilket gjorde det svårare för oss att organisera. Dessutom var det en stor utmaning under året att många kvinnor förlorade sina arbeten – det gjorde det svårt att skapa kvinnligt ledarskap.”
Nazma Akhter, grundare av Awaj Foundation, som arbetar för textilarbetares rättigheter, i Bangladesh.
”Pandemin gjorde det svårare för journalister att jobba, genom att allvarligt påverka medierna, bland annat genom att strypa tillgången till fakta. Dessutom var det en stor utmaning för våra medlemmar att anpassa sig till hundra procent digitala aktiviteter. Fecolper lyckades ändå, trots svårigheter, genomföra digitala utbildningar och workshoppar av hög kvalitet för sina medlemmar.”
Adriana Hurtado (se bild till höger) från fackförbundet FECOLPER (Federación Colombiana de Periodistas), Colombia
”Många av våra medlemmar förlorade sina arbeten, men även de som har kvar sina jobb upplevde en ökad osäkerhet och otrygghet. I tuffa tider är det ännu viktigare att vi höjer rösterna, arbetar strategiskt och skyddar arbetstagares intressen.”
Ou Tepphallin, ordförande för fackförbundet CFSWF (Cambodian Food and Service Workers Federation), Kambodja
”Covidpandemin skapade många frågor kring anställningskontrakt och trygghetsaspekter. Dessutom tappade många förbund medlemmar. Men flera av dem lyckades ändå genomföra många bra förändringar, bland annat nya innovativa organiseringsstrategier som passar ’det nya normala’ – inom exempelvis kommunikation.”
Fozert Mugabe på fackförbundet ZCATWU (Zimbabwe Construction And allied Trades Workers’ Union), Zimbabwe
”Regeringen har försämrat arbetstagares villkor under 2020. Vi har genomfört många digitala rådgivningar och flertalet träffar under året. Det är även en utmaning att skapa politisk vilja kring en dialog. Ett annat problem var den låga anslutningsgraden för facken. I Colombia kan arbetstagare bli uppsagda om de går med i facket.”
Rosa Elena Flérez González, generelsekreterare för centralorganisationen CTC (Confederación de Trabajadores de Colombia), Colombia
"Pandemin tvingade oss att göra flera hastiga förändringar i hur vi kommunicerade – det har tagit tid att anpassa sig. Situationen destabiliserade också den fackliga organisationen. Även att jobba hemifrån har skapat utmaningar, med frågor kkring utrustning och vem som ska betala. Det blir en utmaning att staka ut vägen bland dessa nya villkor och utmaningar."
Juan Carlos Galvis på fackförbundet SINALTRAINAL (Sindicato Nacional de Trabajadores del Sistema Agroalimentario), Colombia
De flesta länder i regionen genomförde olika typer av ’lockdowns’ som påverkade många branscher. Det var en utmaning att skifta till digitala möten, eftersom det ställer krav på stabila internetuppkopplingar, något som inte är en självklarhet. Det var också en utmaning att få tillgång tillskyddsutrustning. Dessutom ökade arbetsbelastningen.
Jackie Nalubega, (se bild till höger) projektkoordinator för det den globala fackliga federationen PSI (Public Services International)
Dessa citat är hämtade från Union to Unions verksamhetsberättelse. I verksamhetsberättelsen kan du läsa mycket mer om det fackliga, internationella, utvecklingssamarbetet, om hur det fungerar, om varför det behövs - och vilka resultat det bidrar till att skapa.
Läs eller beställ Union to Unions verksamhetsberättelse