Nu har flera kollegor "kommit ut" för mig
2019-05-17
Det globala fackliga utbytet är centralt för att bryta homo- trans- och bifobi på arbetsplatsen. Det vittnar Patrice från Kenya om.
Patrice är fackligt ombud i det Kenyanska facket för grafiker KUPRIPUPA men även pastor. För bara ett par år sen var hans inställning till homosexualitet väldigt konservativ och han hade ingen kunskap om frågan. Han kände till homosexualitet som begrepp men trodde inte att det existerade bland fackets medlemmar på arbetsplatsen. Han berättar att han till och med höll med ledningen vid ett tillfälle när en gay person inte blev anställd på grund av sin sexuella läggning. ”Om jag bara hade haft mer kunskap och insikt då” säger han skamset.
Tänkte om efter internationellt möte
Men så träffade han Union to Unions programchef Sigrid Bergfeldt på ett fackligt möte i Sydafrika, och fick med sig vår skrift Open strong and free - global trade union collaboration on LGTB. Han läste den noga och insåg plötsligt att detta var den grupp arbetstagare som facket i Kenya, och på hans arbetsplats, så länge ignorerat och inte stått upp för.
Så började hans resa. Sen dess har han blivit en förespråkare för HBTQ-rättigheter både inom kyrkan och facket. Han läste bibeln noga och ändrade sin åsikt. Många har ifrågasatt honom men det ser han bara som ett bevis på att de måste jobba hårdare. På hans arbetsplats har flera kollegor kommit ut för honom. De bor med sina partners, men officiellt är de ”goda vänner som bor ihop”.
Olagligt i Kenya
I Kenya är det fortfarande olagligt med homosexuella handlingar. Man kan få upp till 14 års fängelse. Det gör det såklart även till en svår fråga att arbeta med fackligt.
Patrice berättar att om man gör en utbildning om dessa frågor är det ingen som kommer, så han har istället smugit in det i workshops på arbetsplatsen som handlar om könsrelaterat våld, trakasserier och diskriminering.
- Förhoppningsvis väcker det tankar hos deltagarna, säger patrice.
Trots utmaningarna och små resurser har han många planer och vill driva frågan såväl inom företaget han jobbar på (Ramco printing) fackliga rörelsen, i kyrkan och till och med i politiken. Under 2019 pågår en rättslig process för att försöka förändra lagarna i landet, kallad Repeal 162, en process Patrice kommer följa med intresse.
- Alla personer har rätten att behandlas väl på jobbet, oavsett vilken sexuell läggning man har. Och alla har rätt att bli väl behandlad och representerad av facket. Det är det jag vill uppnå, avslutar han.