Lokalt initiativ skapade avtal med systembolaget om internationellt ansvar
2017-08-29
Internationellt arbete på klubbnivå kan göra stor skillnad! Det visar Unionens fackklubb Systembolagets personalförening som efter knappt ett års globalt engagemang, förra veckan skrev under ett samarbetsavtal med Systembolaget, Unionen och globala facket IUL med syfte att förbättra arbetsvillkoren hos de alkoholproducenter som levererar till Systembolaget.
Det var efter att SVT:s uppdrag granskning sände ett program om de dåliga arbetsförhållandena på vingården Robertson Winery i Sydafrika och Systembolagets ansvar förra hösten, som Unionens fackklubb på Systembolaget började föra dialog med arbetsgivaren om hur bolagets hållbarhetsarbete kunde förbättras.
Programmet visade hur arbetsvillkoren var dåliga, lönerna var låga och de inte hade rätt att organisera sig fackligt. Maria Nilsson, som jobbat på systembolaget hela sitt arbetsverksamma liv och är ordförande för Systembolagets personalförening, Unionen, berättar att de då började fundera på hur de kunde hjälpa bolaget, som de vet har ett engagemang i frågan, att agera bättre.
- Istället för att tänka att det är svårt att påverka situationen i länder långt bort gäller det att tänka hur en kan använda de kontakter vi har som fackklubb. Som största fackklubb på arbetsplatsen har vi en plats i bolagsstyrelsen och dessutom ett samarbetsavtal. Vi ordnade ett möte mellan Unionen och Systembolaget i vintras vilket ledde till att vi kopplade in IUL, och nu har vi fått till ett avtal.
Möten om missförhållanden och återrapportering
Avtalet är ett så kallat Memorandum of Understanding, samförståndsavtal. Det tar avstamp i att alla parter delar oron för arbetsförhållandena i den globala alkoholdrycksindustrin och dess leverantörskedja. Syftet är att förbättra arbetsvillkoren hos de alkoholproducenter som levererar till Systembolaget. Anställda hos till exempel vinproducenter ska ha rätt att få organisera sig fackligt och förhandla kollektivt.
Rent praktiskt slår avtalet fast att Systembolaget, Unionen, Unionens fackklubb på systembolaget och IUL ska ha möten fyra gånger per år. Där ska eventuella missförhållanden kunna lyftas. Systembolaget ska då undersöka fallet och återrapportera till gruppen vilka åtgärder de vidtagit för att åtgärda situationen. IUL är det globala facket för restaurang-, hotell, livsmedels- och lantarbetare. De samlar fackförbund inom denna sektor över hela världen, och får därmed reda på när arbetstagares rättigheter kränks även inom dryckesindustrin.
- Det kan finnas missförhållanden som vi inte får reda på. Där kan IUL hjälpa oss, säger säger Systembolagets biträdande presschef Ida Ingerö till Arbetet.
- Vi vet att det förekommer att anställda inte får ut rätt lön eller att de inte får organisera sig fackligt. Vid stickprovskontroller har vi också upptäckt brister i skyddsutrustning och sanitära förhållanden. Genom det här samarbetet hoppas vi få bättre information om villkoren i riskländer så att vi snabbare kan rätta till dem.
Väl värt mödan att engagera sig internationellt
Ordförande i Unionens fackklubb på systembolaget, Maria Nilsson, menar att det var väl värt mödan att engagera sig för att få till avtalet.
- Lika väl som att jag gör skillnad genom att köpa fairtrade i butiken, kan jag göra skillnad genom mitt fackförbund. Det kan göra mycket större skillnad!
Var det svårt?
- Vi påbörjade dialogen i november och nu har vi fått till detta avtal. Det har det egentligen gått ganska fort. För oss fanns en öppen dörr och det var bara att kliva in, för bolaget har en vilja att bidra, säger Maria och fortsätter med att uppmana andra fackklubbar att se hur de kan bidra:
- Jag har pratat med arbetstagare på många andra arbetsplatser, även privata, och inser att det är många företag som vill göra rätt. Jag tror att fler fackklubbar skulle kunna göra skillnad genom samverkan och hjälpa dem med det, avslutar Maria Nilsson.
Om samarbetsavtalet
Avtalet är ett så kallat Memorandum of Understanding. Det är undertecknat av Systembolagets vd Magdalena Gerger, IUFs generalsekreterare Ron Oswald, personaklubbens ordförande Maria Nilsson och Unionens ordförande Martin Linder.
Parterna förbinder sig att gemensamt verka för bättre arbetsförhållanden i vinindustrins hela produktionskedja. De ska träffas och utbyta information fyra gånger om året och även ha löpande kontakter däremellan.
Besk eftersmak – om arbetsvillkoren i Sydafrika och Systembolagets ansvar
Hösten 2016 arrangerade Union to Union, Unionen och Fairtrade ett lunchseminarium om Systembolagets ansvar och vad en kan göra för att påverka. Se hela seminariet på vår YouTube-kanal.