Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En bild på svenska och ukrainska fackligt engagerade framför en skåpbil

Representanter från Fackförbundet ST, det ukrainska fackförbundet SEUU och Union to Union framför den skåpbil som transporterade olika förnödenheter i samarbete med det ukrainska initiativet Trade Union Lifeline.

Foto: Timo Grönlund - Fackförbundet ST

Fackligt stöd skapar hopp i krigets Ukraina

2023-02-24

Ett år efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina är samarbetet mellan svenska och ukrainska fackförbund fortsatt starkt. Ett samarbete som gått från humanitärt stöd till att fokusera på att förbereda återuppbyggnaden av det krigshärjade landet.

– Det finns inga alternativ till att fortsätta, solidariteten är en självklarhet, säger Christer Wälivaara, internationell strateg på den fackliga sammanslutningen 6F, och fortsätter:

– När kriget väl är slut kommer det att krävas otroliga investeringar och tyvärr är risken stor att arbetskraften exploateras – och då behövs starka fack. Vårt arbete handlar i grunden om allas lika rätt till anständiga arbetsvillkor.

Omfattande insatser gör nytta

Att fackförbund är experter på att organisera och mobilisera märktes direkt efter den 24 februari 2022. Svenska fackmedlemmar och förbund har under året samlat in stora summor pengar och stöttat med humanitär hjälp, liksom manifesterat, demonstrerat och författat kraftfulla uttalanden och upprop.

Union to Union har bidragit på flera sätt i det gemensamma solidaritetsarbetet. Förutom själva projektverksamheten har insatserna bland annat handlat om att arrangera seminarier och stötta fackförbundspressens och Arbetet Globals rapportering om och från Ukraina.

Enorma behov

– Solidariteten med våra ukrainska kollegor är mycket viktig för oss och vi är inriktade på att fortsätta vårt resultatinriktade och framgångsrika utvecklingssamarbete, säger Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg.

Behoven i Ukraina är enorma och enligt Magnus Runsten, internationell handläggare på Fackförbundet ST, är det oerhört viktigt att svenska förbund inte tappar tempo i sitt engagemang:

– Kriget avgörs av i vilken utsträckning ukrainarna får hjälp. När våra medlemmar inser att de är en del av det här viktiga samarbetet blir många stolta över vad vi gör och över sitt förbund. Men vi hade inte klarat det utan Union to Union, både när det handlar om finansieringen och själva genomförandet av projekten.

Medlemmar engagerade

Oksana Huz, som arbetar som projektkoordinator på ST och som för ett år sedan flydde med sin dotter från Kyiv, är imponerad av svenska fackmedlemmars vilja att aktivt stötta sina ukrainska kollegor:

– När jag föreläser på arbetsplatser runt om i Sverige är det väldigt tydligt att så många är intresserade och vill veta mer om mitt hemland, om arbetsvillkoren och hur facken jobbar. Människor vill verkligen bidra, det är fantastiskt.

Framgångsrik rekrytering

Det fackliga utvecklingssamarbetet mellan Ukraina och Sverige har pågått under många år. Enligt Christer Wälivaara är ett starkt civilsamhälle och fria, oberoende fackföreningar avgörande för en hållbar framtid i Ukraina, med mänskliga rättigheter och demokrati.

–  Just nu växer den fackliga rörelsen, mitt under brinnande krig, säger Christer Wälivaara. För att Ukraina ska klara att bli en möjlig EU-medlem är det viktigt att se till att fundamentala, mänskliga rättigheter i arbetslivet försvaras.

Engagemanget inspirerar

Att det fackliga utvecklingssamarbetet är viktigt finns det helt enkelt inga tvivel om:

–  När våra ukrainska kollegor var på besök i vintras blev de tagna av stödet från fackförbunden och hela det svenska samhället, säger Magnus Runsten. Det gav dem hopp och energi att orka fortsätta.

Text: Maja Aase

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.