Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Protester mot invasionen av Ukraina

Protester mot invasionen av Ukraina. 

Foto: Bildbyrån TT

”Demokratin måste försvaras och upprätthållas”

2022-03-22

I sin krönika påminner Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg om de ljusglimtar som trots allt finns i krigets Ukraina. Det handlar om att försvara och upprätthålla demokratin.

Flödet av upprörande nyheter från Ukraina är konstant, veckorna går, kriget och lidandet blir bara värre. Det är lätt att tappa hoppet.

Men det finns ljusglimtar mitt i det mörka. Inte minst genom rapporterna från våra modiga kollegor i Ukraina. De påminner oss om varför vi jobbar fackligt och hur viktigt det är att jobba tillsammans.

Det finns en demokrati att försvara och upprätthålla.

Viljan bland svenska förbund och medlemmar att stödja kollegorna i Ukraina är just nu stort. Många förbund samlar in pengar, manifesterar, kräver att kriget ska stoppas.

En väg att gå, för att nå våra fackliga kollegor direkt och bidra till deras stödarbete, är att donera till den fackliga insamlingen ”Trade union lifeline”. Pengarna går till förnödenheter som mediciner och barnmat och körs ut av nätverkets kontaktpersoner i Ukraina.

Bakom insamlingen står bland andra ungdomsnätverket inom fackförbundet SEUU för offentliganställda. Vi vet genom den fackliga ledaren Oksana Huz och hennes kontakter med Ukraina att hjälpen verkligen kommer fram, det är fantastiskt!

Oksana Huz berättar att fackförbunden också ägnar sig åt det vanliga fackliga arbetet. Nyhetsrapporteringen från de söndersmulade städerna berättar om människor som gör det som de brukar göra: de går till jobbet. Under veckorna med bomber och raketattacker handlar det fackliga arbetet också om att människor måste få vila efter farliga, långa, slitsamma arbetspass och även få ut sina löner.

Det är vårdpersonal som räddar liv under orimliga arbetsvillkor, det är journalister och oberoende redaktioner som analyserar och bemöter propaganda, det är butiksanställda som ser till att hålla öppet och renhållningsarbetare som tar hand om soporna och det är lärare som röjer upp efter bomber och letar efter skolprylar för att se om de går att använda igen.

I Dagens Nyheter rapporterar reportern Niklas Orrenius om hur reportageteamets bil får en p-bot i staden Lviv av parkeringsvakten Jarmoliva:

”En sorts glädje över p-boten och vad den symboliserar stiger i oss. Trots brinnande krig ger sig alltså Jarmoliva och hennes kolleger ut för att hålla ordning på Lvivs gator. Civilisationen upprätthålls. Genom att lugnt sköta sina plikter säger de ukrainska parkeringsvakterna: Ni rubbar oss inte”.

Så mitt i allt elände, mitt i all förstörelse: dessa ljusglimtar. Vi är många som står bakom Ukrainas befolkning och landets demokrati, vi är många som sluter upp, för en demokrati som måste försvaras och upprätthållas. Och en dag är kriget över, det vet vi.

Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.